AI специалист: PR стратегиите не вършат добра услуга на на изкуствения интелект

0
42


„Изкуствен интелект“
е новата модерна фраза в света на високите технологии. Щом е AI, значи е нещо невиждано и модерно. Мнозина заговориха даже за вероятността за реализацията на сценарии от заглавия като „Терминатор“, за нуждата от вид кодекс на разработчиците, работещи в сферата на изкуствения интелект и даже за робоармагедон. Действителното положение на нещата е доста по-различно, смята експерт по AI технологии.

Бившият шеф на технологичното звено към IBM, изпълнявал ролята на вицепрезидент и главен ръководител на научните разработки и понастоящем изпълнителен директор на benevolent.ai Джером Пезенти, заяви, че PR-ът в областта на изкуствения интелект днес е доста повече от реалността. Той споделя, че е нужно да се проявява повече здравословен скептицизъм към AI системите и техните способности.

„Имаме изключителни постижения в областта на изкуствения интелект, но в действителност, технологията е на две крачки преди PR-a. Подвеждащите реклами могат да доведат до фалшиви демонстрации и да дадат нереалистични очаквания. Хората започват да мислят, че изкуственият интелект може да върши всичко. Няма някой или нещо, което да може да прави всичко – даже Watson има своите собствени ограничения“, коментира той по време на конференция, посветена на използването на изкуствения интелект в областта на биотехнологиите, цитиран от The Register.

“Самите IBM правят понякога необмислени твърдения”, заявява на свой ред Александър Линден от Gartner. „Маркетингът изпреварва реалните постижения. Когато IBM заявяват, че Watson разбира света, идва момента, в който почвам да въртя очи“ . Според него прекомерното рекламиране на технологията и изтъкването на несъществуващи възможности, може да доведе до нервност и разочарование в обществото, но в същото време същото това надуване на балона може да привлече талантливи и амбициозни специалисти.

Изследователите, от своя страна не трябва да прекаляват в захранването на машината с данни. Постоянните промени в моделите към системата с цел тя да прави верните предвиждания не трябва да се приема за изкуствен интелект, смята Пезенти. „Това е като да знаете отговора на теста предварително. Истинското изпитание за един изкуствен интелект не е да знае какви са отговорите, а какви ще бъдат“, допълва той.

0 0 глас
Оценете статията
Абонирай се
Извести ме за
guest
0 Коментара
Отзиви
Всички коментари