Прототипът на летящото такси, разработвано от компанията Airbus бе тестван още в началото на месеца, но отчетът за полета бе съвсем кратък – малко текст и няколко снимки. Кой знае защо, видеозаписът на полета на таксито не бе публикуван. Но сага компанията промени ситуацията, като публикува въпросното видео в YouTube.

Клипът ясно показва как прототипът на таксито Alpha One се издига вертикално нагоре, как лети във въздуха и след това извършва вертикално кацане без никаква намеса от страна на оператора. По принцип този безпилотен летателен апарат е проектиран за автономно изпълняване на различни маршрути.

Тестовият полет е с продължителност около една минута, на височина 4,9 метра над земята. Не бяха качени пътници при тестовете на Alpha One, понеже при първите тестове винаги има опасност от възникване на непредвидена ситуация.

Създателите на проекта Vahana, създали този летящ прототип са си поставили за цел да създадат безпилотен авиотранспорт с електрическо задвижване, който може да вози един пътник, и да излита и каца вертикално. Alpha One може да издигне във въздуха до 745 килограма полезен товар. Продажбите на летящото такси са планирани за началото на 2020 година. Проектът бе стартиран през пролетта на 2016 година.

0 0 глас
Оценете статията
Абонирай се
Извести ме за
guest
4 Коментара
стари
нови оценка
Отзиви
Всички коментари