Прототипът на летящото такси, разработвано от компанията Airbus бе тестван още в началото на месеца, но отчетът за полета бе съвсем кратък – малко текст и няколко снимки. Кой знае защо, видеозаписът на полета на таксито не бе публикуван. Но сага компанията промени ситуацията, като публикува въпросното видео в YouTube.

Клипът ясно показва как прототипът на таксито Alpha One се издига вертикално нагоре, как лети във въздуха и след това извършва вертикално кацане без никаква намеса от страна на оператора. По принцип този безпилотен летателен апарат е проектиран за автономно изпълняване на различни маршрути.

Тестовият полет е с продължителност около една минута, на височина 4,9 метра над земята. Не бяха качени пътници при тестовете на Alpha One, понеже при първите тестове винаги има опасност от възникване на непредвидена ситуация.

Създателите на проекта Vahana, създали този летящ прототип са си поставили за цел да създадат безпилотен авиотранспорт с електрическо задвижване, който може да вози един пътник, и да излита и каца вертикално. Alpha One може да издигне във въздуха до 745 килограма полезен товар. Продажбите на летящото такси са планирани за началото на 2020 година. Проектът бе стартиран през пролетта на 2016 година.

4
ДОБАВИ КОМЕНТАР

avatar
3 Коментари
1 Отговори на коментарите
0 Последователи
 
Коментарът с най-много реакции
Най-горещият коментар
  Абонирай се  
нови стари оценка
Извести ме за
ХиХи
ХиХи

Грозен дизаин на машината. Скапано видео – полета беше няколко секунди от цялото видео. Браво че се е издигнало във въздуха въобще. Дано някой измисли нещо по-радващо окото което да се наложи а не този дрон на анаболи.

АхОх
АхОх

До ХиХи:
съгласен съм, че не изглежда добре (не за дизайна, а за технологичния тест). Басирам се, че почти няма никакъв вятър и все пак машината сериозно се дебалансира което значи, че човек може да получи морска болест и ако се появи вятър да стане сериозно неустоичива.

Теста не случайно е само 1 минута. Явно няма достатъчно енергия да държи час.
Обикновенно хората когато дават реклама дават всичко добро, а щом теста е 1 минута значи просто не може да бъде с голяма продължителност.
Иска се още много работа.

Анонимен
Анонимен

Колкото повече двигатели, толкова по-голяма вероятност за дефект, а мултикоптерите не могат да кацат на авторотация. Каквато и да е авария, при тях задължително е фатална. Безобразно шумна, чудовищно неикономична, ужасяващо несигурна и най-вече безсмислена играчка.

Станислав
Станислав

Браво! Ако им трябва жив товар – да ми пишат!