fbpx
5.8 C
София

Alexa вече отговаря и на други имена и получава мъжки глас

Най-четени

Дигиталният асистент с изкуствен интелект на Amazon, който винаги е носил името Alexa и е отговарял на него, сега има ново име – Ziggy, както и нов, мъжки глас който потребителите могат да изберат да използват, а могат да изберат и микс от мъжки и женски глас за различни операции или различно време от деня.

Alexa през годините е получавала и други имена, или по-скоро отговаря на други имена, когато потребителят се обърне към нея. Така например ползвателите на интелигентните високоговорители Echo могат да се обърнат към асистента с „Amazon”, „Еcho“, „Computer“ и други обръщения, но досега гласовият асистент не е отговарял на друго персонализирано име, както ще започне да отговаря оттук насетне на името Ziggy.

Някои любители на услугата вече започнаха да обсъждат, че навярно новото име идва в тон с новия мъжки глас и интерфейс, който Amazon добавя в гласовия си асистент, но това не абсолютно еднозначно. Въпреки това, отговорът на въпроса какъв е полът на Alexa, ще остане непроменен – ако ѝ зададете този въпрос, ще получите стандартния отговор от нея, който гласи: „Като AI аз нямам пол“.

Припомняме, че потребителите на Alexa и към момента имат възможност да се възползват от други гласове за отговор на техните команди, но само като платена функция. В момента ползвателите имат възможност да заплатят за допълнителен абонамент, за да може гласовия асистент да им отговаря с гласа на Мелиса Маккарти и Шакил О’Нийл, но на практика техните гласове няма да започнат да звучат при всички операции с дигиталния асистент и да станат налични за целия интерфейс, а ще звучат само при отговарянето на определени команди – като въпроси от рода на какво е времето, при настройка на таймер и някои други по-ежедневни въпроси.

Потребителите имат практическата възможност да променят „думата за събуждане“, която представлява ключовото обръщение, което изричат към дигиталния асистент, когато искат да го събудят, за да му подадат команди и да се възползват от неговите възможности, като просто се обърнат със стандартното обръщение: „Alexa, промени фразата за събуждане“. На този етап асистентът все още няма изгледи да получи цялостен превод на интерфейса на български език.

Изглежда Amazon е решила да напредне до известна степен по отношение на гласовите възможности на своя дигитален асистент с изкуствен интелект, предвид факта, че конкуренти като Google Assistant вече предлагат избор от няколко възможни гласа, макар и да имат само една фраза за събуждане на асистента. Въпреки това разнообразието със сигурност не е чуждо на разработчиците на тези дигитални асистенти и в бъдеще се надяваме на още по-гъвкави и разнообразни възможности.


Коментирайте статията в нашите Форуми. За да научите първи най-важното, харесайте страницата ни във Facebook, и ни последвайте в Telegram и Viber или изтеглете приложението на Kaldata.com за Android, iOS и Huawei!

Абонирай се
Извести ме за
guest

0 Коментара
Отзиви
Всички коментари

Нови ревюта

Подобни новини