fbpx
1.4 C
София

Alexa на Amazon  с колосални загуби от $10 милиарда

Уволненията в Amazon засягат сериозно екипа на гласовия асистент

Най-четени

Компанията Amazon преминава през най-големите съкращения на персонал в цялата си история, като се планува да бъдат отстранени над 10,000 служители.  Един от най-тежко ударени отдели е този, който отговаря за гласовия асистет Alexa. За това съобщава Business Insider, като описва „главоломния спад на гласовия асистент и на най-големият хардуерен отдел в Amazon“.

Alexa е на пазара около 10 години, проправяйки пътя на гласовите асистенти, в това число и на  тези на Google и Apple.

Alexa така и не успя да създаде постоянен поток от приходи, дори въобще не прави никакви пари. Отделът Alexa е част от групата „Wolrdwide Digital“, заедно с Amazon Prime Video и по данни на Business Insider този отдел регистрира загуби от 3 милиарда щатски долара само за първата четвърт на 2022 г., като голяма част от загубите са заради Alexa. Сумата е два пъти повече от който и да е друг отдел, като се очаква годишните загуби да достигнат 10 милиарда.

Busness Insider  е провел интервюта с около дузина настоящи и бивши служители на хардуерния екип, според които този отдел определено е в криза. Всеки план за монетизиране на Alexa се е увенчал с неуспех и дори Alexa е описан от служителите като „колосален провал“ и „погубена възможност“. Уволненията през този месец са резултат от неуспешни опити да се преобърне тенденцията в продължение на година. Първоначално Alexa се ползва от облагите на това, че  е един от „любимите проекти“ на тогавашния изпълнителния директор Джеф Безос. През 2019 г. е проведена кризисна среща за преодоляване на проблема с монетизацията, но тя не дава резултат. Към края на 2019 г. назначенията в отдела се спират, а към 2020 г. Безос започва да губи интерес към начинанието. Настоящият изпълнителен директор Анди Джаси също не проявява интерес да защитава Alexa.

В доклада на Business Insider се казва се Echo с гласов асистент Alexa е „един от на-продаваните артикули в Amazon, но повечето устройства се продават на себестойност.“ В един от фирмените документи, който описва бизнес модела, се казва: „Ние искаме да печелим пари, когато хората използват нашите устройства, а не когато ги купуват.“

Гореспоменатият план никога не сработва. Надеждите са били хората да си пазаруват от Amazon  чрез гласа си, но не много клиенти са склонни да се доверят на изкуствения интелект и да харчат парите си за покупки на сляпо. Според данните в доклада до четвъртата година от експеримента Alexa се регистрират милиарди звукови запитвания на седмица, но повечето са тривиални команди като: пусни музика, какво е времето и други.

В отворено писмо към служителите Анди Джаси казва, че компанията все още има вяра в Alexa,но това идва на фона на големи съкращения сред служителите работещи по гласовия асистент.


Коментирайте статията в нашите Форуми. За да научите първи най-важното, харесайте страницата ни във Facebook, и ни последвайте в Telegram и Viber или изтеглете приложението на Kaldata.com за Android, iOS и Huawei!

Абонирай се
Извести ме за
guest

0 Коментара
Отзиви
Всички коментари

Нови ревюта

Подобни новини