Alibaba проектира собствен чип за изкуствен интелект

0
236

По време на годишната си конференция Apsara, китайският концерн, притежаващ една от най-големите платформи за онлайн търговия в света – Aliexpress, представи своя нов чип за изкуствен интелект (Al), който ще бъде специално проектиран за нуждите на машинното обучение и ще бъде използван за подобряване на облачните услуги.

Първият самостоятелно проектиран и разработен Al чип на компанията се нарича Hanguang 800 и към момента вече се използва от Alibaba за захранване на редица услуги, включително на системите за търсене на продукти, автоматизиран машинен превод и персонализирани препоръки на база потребителската активност в уебсайтовете на компанията.

Официалният представител на Alibaba Джеф Джанг обясни колко важен е този чип за настоящите и бъдещи нужди на корпорацията, казвайки:

„Разработването на Hanguang 800 е важна стъпка от нашия дългосрочен план за разработване на технологии от следващо поколение, като той ще увеличи изчислителните възможности на облачните ни дейта центрове и ще слуги за задвижване както на настоящи бизнеси, така и за нововъзникващи стартъпи, като наред с всичко това подобрява и енергийната ефективност.“

Hanguang 800

За сега изглежда, че Hanguang 800 ще бъде за вътрешно ползване на компанията, но не е ясно дали Alibaba категорично е взела решение дали ще го продава като самостоятелен търговски продукт на пазара според говорителя на компанията.

Самият чип е разработен от изследователския институт Alibaba в края на 2017 г. наречен DAMO Academy, като в работата се е включило и специализираното подразделение за производство на полупроводници на компанията T-Head.

Влизането на Alibaba в сектора на чиповете идва в момент, в който Пекин се опитва да популяризира индустрията на полупроводници в Китай, като същевременно намалява зависимостта на страната от вносни технологии от чуждестранни фирми.

Американските технологични гиганти Google и Facebook също работят върху разработването на собствени персонализирани чипове с цел подобряване на изпълнението на машинното обучение и Al задачите в техните дейта центрове.

0 0 гласа
Оценете статията
Абонирай се
Извести ме за
guest
0 Коментара
Отзиви
Всички коментари