Alibaba с нова сериозна инвестиция в облачните технологии

2
242

Alibaba обяви, че ще инвестира 28,26 милиарда щатски долара в подразделението си по облачни изчисления през следващите три години. Инвестицията е мотивирана от огромния ръст в търсенето и използването на платформи за видео чатове, конференции и други облачни услуги на фона на глобалната здравна криза, причинена от коронавирусната пандемия.

Според китайския гигант в електронната търговия средствата ще бъдат използвани за инвестиране в инфраструктура и технологии, свързани с операционни системи, сървъри, чипове и мрежи.

В изявление президентът на корпорацията Alibaba Cloud Intelligence и Главен Технически директор (CTO) на Alibaba Group Джеф Джан обясни как инвестицията ще му позволи на помогне на бизнеса да ускори процесите на възстановяване, като заяви:

„Увеличавайки инвестициите си в облачна инфраструктура и основни технологии, се надяваме да продължим да предоставяме надеждни изчислителни ресурси на световно ниво, за да помогнем да бизнеса да се възстанови по-бързо и да предложим интелигентни решения, базирани на облачните технологии, които да подпомогнат дигиталната трансформация в пост – пандемния свят.“

Глобалния облачен пазар

Въпреки че Alibaba е най-големият доставчик на облачни технологии в родния си Китай, той все още изостава от Amazon и Microsoft на американския пазар, въпреки неотдавнашния си международен тласък.

Въпреки това компанията продължава да инвестира сериозно в облачни изчисления, тъй като ръководителите ѝ вярват, че именно облачните технологии са критично важна за бъдещето област.

Инвестирайки 28,26 милиарда щатски долара в своя отдел за облачни изчисления, Alibaba има шанс за по-нататъшно разширяване на позицията на международните пазари, като същевременно изгражда своята продуктова и клиентска база.

Припомняме, че неотдавна Microsoft Azure спечели конкурс на военните сили на САЩ за доставяне на облачни технологии и ресурси на обща стойност над 10 милиарда щатски долара. Все повече компании и предприятия вървят по пътя на трансформацията от сектора на стоките към сектора на услугите и отдаването на облачни изчислителни технологии под наем.

Ще има ли един ден облачни компютри за домашните потребители?

Звучи твърде далечно на този етап, но някой ден вероятно да. Закупуването на скъпа потребителска електроника, която има изключително високи темпове на амортизация винаги е било нерентабилно и едва ли за някого ще бъде изненада, когато компаниите започнат да предлагат наемни облачни компютри за домашни потребители. Преди това обаче, по-масово ще навлязат операционните системи и софтуера под наем, за които Microsoft има планове от години. С огромната си гъвкавост, гарантирана поддръжка и надеждни възможности за непрекъсната актуалност със съвременните изчислителни технологии, облачните изчисления определено са бъдещето на много създатели на съдържание, офиси, предприятия и дори домашни потребители.

0 0 гласа
Оценете статията
Абонирай се
Извести ме за
guest
2 Коментара
стари
нови оценка
Отзиви
Всички коментари