fbpx
2.4 C
София

Alphabet учредява нова компания, която ще предлага AI за откриване на лекарства

Най-четени

Новоучредената компания на Alphabet ще използва алгоритми с изкуствен интелект за откриване на лекарства, съобщи компанията майка на Google в четвъртък. Алгоритмите, които ще бъдат използвани, ще се основават на постиженията на Deep Mind – друго притежавано дъщерно дружество на Alphabet, което е извършило новаторска работа, създавайки алгоритми и системи, които да предсказват структурата на протеините.

Новата компания, наречена Isomorphic Laboratories, ще използва този успех, за да създаде инструменти, които могат да помогнат за идентифицирането на нови фармацевтични продукти. Главният изпълнителен директор на DeepMing Демис Хасабис също така ще служи и като главен изпълнителен директор на новото дружество, но двете компании все пак ще останат отделни и ще си сътрудничат от време на време, както става ясно от думите на официален представител на Alphabet.

В продължение на години експертите посочват AI като начин за по-бързо и по-евтино намиране на нови лекарства за лечение на различни състояния. AI може да помогне за сканиране на цели бази данни, за да търси потенциални молекули, които най-добре биха послужили за конкретна биологична цел, или например да предлага възможности за фини корекции на предложените съединения. Стотици милиони долари са инвестирани в компании, изграждащи инструменти за изкуствен интелект през последните две години.

Isomorphic ще се опита да изгради модели, които могат да предскажат как лекарствата ще взаимодействат с тялото, каза Хасабис пред Stat News. Новата компания може да използва работата на Deep Mind за анализ на протеиновите структури, за да разбере как множество протеини могат да взаимодействат един с друг. Компанията може да не разработва свои собствени лекарства, а вместо това да продава моделите и разработките си на други фармацевтични гиганти, както става ясно от изявлението на представител пред портала The Verge.

Разработването и тестването на лекарства обаче може да бъде доста по-трудоемко предизвикателство, отколкото просто да се установи структурата на даден протеин. Например, дори ако два протеина имат структури, които се вписват заедно физически, е трудно да се каже колко добре те биха взаимодействали. Потенциално лекарство, което изглежда обещаващ въз основа на това как действа на химическо ниво, също може да не работи винаги, когато се дава на животно или човек. Над 90 процента от лекарствата, които попадат в клинично изпитване, в крайна сметка не работят, както химикът и писател Дерек Лоу посочи в Science това лято. Повечето от проблемите не са, защото нещо не е наред на молекулярно ниво.

Работата, извършена в DeepMind, която сега ще се използва в Isomorphic би могла да помогне за преодоляване на някои затруднения в научните изследвания, но не е бързо решение за безбройните предизвикателства на разработването на лекарства. „Трудната, изтощаваща ресурси работа по биохимията и биологичната оценка на функциите на лекарствата ще остане“, както Хелън Уолдън, професор по структурна биология в Университета в Глазгоу, по-рано каза пред The ​​Verge.


Коментирайте статията в нашите Форуми. За да научите първи най-важното, харесайте страницата ни във Facebook, и ни последвайте в Telegram и Viber или изтеглете приложението на Kaldata.com за Android, iOS и Huawei!

Абонирай се
Извести ме за
guest

0 Коментара
Отзиви
Всички коментари

Нови ревюта

Подобни новини