8.1 C
София

Amazon вече предлага квантови изчисления на клиентите на AWS

Най-четени

Amazon Web Services (AWS) обяви, че ще позволи на всички свои съществуващи клиенти да имат достъп до квантовите компютри чрез своята облачна услуга.

Квантовите компютри са модели в ранен етап, предоставяни от три технологични компании – D-Wave Systems Inc., IonQ Inc. и Rigetti Computing, а не от самата Amazon.

Преди старта на тази услуга, Amazon е прекарала повече от осем месеца в тестването на тези квантови изчислителни платформи на своя облак. Fiedility Investment, финансова компания, е една от първите, които са получили ранен достъп до платформите с квантови изчисления.

Адам Шуела, ръководител на иновативните и високи технологии в Центъра за развойна технологична дейност към компанията Fidelity отбелязва, че извършването на финансови изчисления върху квантови облачно базирани компютри ще бъде „в пъти по-бързо“ спрямо извършването на същите изчисления на традиционния облачен и стандартен хардуер.

Следващо поколение компютри

Amazon обаче не е единственият доставчик на облачни изчисления, който започна предлагането на квантови компютри. Microsoft със своята платформа Azure с пазарен дял от 18%, която е най-прекият конкурент на Amazon Web Services, е разработила собствени квантови компютри, вместо да разчита на доставянето на такива системи от външни компании, какъвто е случаят на Amazon. IBM също предлага квантови изчислителни услуги, въпреки че притежава по-малко от 2% от разрастващия се пазар на облачни технологии.

Квантовите изчисления се разглеждат като следващия скок в развитието на технологичните операции. Традиционните компютри използват електрически импулси, които се интерпретират само в едно състояние – положително или отрицателно, с други думи, работят с познатия ни бинарен код от единици и нули. Но квантовите компютри използват кубити – частици като фотони и електрони, а не електрически импулси, използвайки квантовите свойства на въпросните частици. Една от най-големите сили на квантовите компютри, е възможността да използват уникалността на суперпозицията, която по същество означава, че кубитите могат да заемат стойност на едно и нула едновременно.

Тези свойства позволяват на квантовите компютри да бъдат много по-мощни дори от най-модерните и скъпи суперкомпютри днес. Освен всичко това, те могат да изчисляват всички възможни резултати от даден модел едновременно, вместо да изпълняват симулациите последователно, което е особено ценно за финансовите изчисления.

Очаква се развитието на квантовите изчисления, заедно с увеличената достъпност до квантовите компютри в облака, да окаже значително влияние върху повишаването на сигурността на данните, изкуствения интелект, финансовото моделиране и други.

Абонирай се
Извести ме за
guest
0 Коментара
Отзиви
Всички коментари

Нови ревюта

Подобни новини