Amazon владее една трета от облака

0
186

Amazon Web Services продължава уверено да е лидер на пазара на облачна инфраструктура, прибирайки една трета от всички приходи на облачния пазар за последната четвърт на миналата година, става ясно от доклад на Canalys.

Печалбата на AWS за разглеждания период се равнява на внушителните $3.84 млрд., което е повече от сборните печалби на трите им основни конкуренти тук взети заедно: продажбите на Microsoft Azure, Google Cloud Platform и IBM SoftLayer възлизат на $3.17 млрд.

Останалите компании, включени в доклада на Canalys са Oracle Corp. и китайците от Alibaba Cloud, които заемат дял от 1.7% и 2.4% съответно. И двете компании през миналата година предприеха агресивни стъпки за израстването си в облака, след като Oracle предприе мерки да намали зависимостта си от AWS, докато китайската компания установи дата центрове в регионите на Близкия Изток, Европа, Австралия и Япония в опит да разшири клиентската си база отвъд Великата стена.

Като цяло IaaS (Infrasture-as-a-Service) показва сериозно израстване на годишна база с 49% с демонстриране на приход от $10.3 млрд. „Продължаващото търсене стимулира адаптацията на облачни инфраструктурни услуги, което от своя страна води до разширяване на дата центровете сред ключовите играчи на пазара“, заключава доклада. Въпреки страховете, че Брекзит може да повлияе на разпространението на IT операциите на Острова, засега няма знак, че може да има наченки на отлив на големите американски компании от британския пазар. Така смятат и от IBM, които разкриха облачни мощности във Великобритания в края на миналата година. Това беше последвано и от стъпки на Microsoft, които освен изграждането на дата център в Кралството, откриха облачни центрове и в Германия, докато Google и Oracle погледнаха към тихоокеанския регион с откриването на облачни структури в Япония и Китай.

0 0 гласа
Оценете статията
Абонирай се
Извести ме за
guest
0 Коментара
Отзиви
Всички коментари