Amazon даде достъп до онлайн услугата CodeGuru за подобряване на сорс кода

1
453

Компанията AWS вече предлага свободен достъп до CodeGuru. Това е интелигентен софтуер, даващ препоръки на разработчиците за подобряване на сорс кода. Новия ИИ бе за първи публично представен по време на конференцията Amazon Web Services (AWS) re: Invent през 2019 година. От днес тази онлайн услуга може да се тества и ако се хареса, може да да се направи абонамент за нейното използване.

Екипи от разработчици всеки ден оглеждат най-различен сорс код и проверяват неговия синтаксис и стил преди дори и най-малкото програмно късче да бъде добавено към съществуващата обща база. Това е стандартна практика в индустрията по разработването на софтуер, но намирането на достатъчен брой програмисти от тази област не е лесно. Освен това, няма гаранция, че те няма да изпуснат нещо важно, което ще се прояви като бъг за потребителите.

CodeGuru, както се полага на един изкуствен интелект, поема тази монотонна задача, която изисква твърде много внимание и силна концентрация. ИИ алгоритъмът е обучен с помощта на над 10 000 най-популярни софтуерни проекта с отворен код. Когато CodeGuru открие грешка, вмъква коментар в кода, с който обяснява какъв е проблемът и предлага потенциално решение.

CodeGuru намира и най-непродуктивните и неефективни редове сорс код и създава профил, в който записва параметри като латентност на програмата и ефективност на използване на процесора, съобщава VentureBeat.

Самата ИИ система е съставена от два основни модула. CodeGuru Reviewer използва съчетание от правила и модели на машинно обучение, които се задават и усвояват с помощта на учител. Той може да открива отклоненията от най-добрите практики при използването на AWS API и SDK, и отбелязва проблемните участъци код, които могат да доведат до спад на производителността. Той анализира кода, оставен в хранилището и извежда информация за всички направени проверки и ревизии.

CodeGuru Prolifer дава препоръки за подобряване на сорс кода. Потребителите го вмъкват в своето приложение, за да може той да наблюдава как точно се използва програмата и събира информация за възникналите затруднения. Информацията за най-неефективните участъци код заедно с препоръките за неговото подобряване се дават на програмистите.

Досега AWS използваше CodeGuru за свои вътрешни цели и към днешен ден този ИИ е оптимизирал 80 000 приложения и е икономисал на Amazon десетки милиони долари. Някои екипи са успели значително да понижат използваното процесорно време и да намалят разходите с 39% годишно.

Новият ИИ инструмент вече се предлага в някои региони. Amazon дава 90 дни безплатен пробен период. След неговото изтичане цената за използването на CodeGuru е $0,75 за всеки 100 реда анализиран сорс код. По този начин, Amazon си осигури нов стабилен източник на доходи.

0 0 глас
Оценете статията
Абонирай се
Извести ме за
guest
1 Коментар
стари
нови оценка
Отзиви
Всички коментари