2019 г. определено не беше революционна година почти в никой аспект – от гледна точка на ИТ индустрията, не видяхме никакви съществени разработки в света на интелигентните домашни технологии, макар и да очаквахме нещо такова, но Google и Amazon работиха усилено, за да разширят продуктовите си линии, да усъвършенстват софтуера си и да изчистят бъркотията, оставена от устройствата за пораснали деца… Умните домове, задвижвани от платформите на Amazon и Google увеличиха популярността си през годината, а скоро Google Assistant и Alexa ще имат способността да управляват личния ви автомобил или да предпазват кредитните ви карти от кражба.

В тази статия представяме своеобразен анализ на постигнатото от двете компании през годината, които заедно определено са най-иновативните и интересни структури за 2019 г. Анализът е на Дейвид Прист и Моли Прайс, гост технологични експерти поканени от популярния портал за ИТ новини CNET.

Вижте победите на двете компании в класация по категории:

 

Хардуер

Дейвид Прист: Мисля, че Amazon доста удобно печели титлата за 2019 г., що се отнася до хардуера. Онлайн мегаритейлърът завърши своята гама от интелигентни високоговорители и домашни таблети, предоставяйки на клиентите си малки, средни и големи опции и избор в двете категории. И докато някои от новите устройства се усещат като незначителни претопляния на миналогодишни продукти (като Dot with Clock например), други са наистина добри изпълнения, които изхвърлят конкурентните прозукти на Google далеч зад борда. Например, премиум звучащия домашен асистент Echo Studio получи много по-силен отзив от нас спрямо миналогодишния Google Home Max, а освен това дори е и по-евтин.

Моли Прайс: Google със сигурност не пусне битката за домашни интелигентни системи през 2019 г., в която Amazon държа щафетата почти през цялата година, но все пак донесе на пазара своя принос чрез няколкото си значителни нови устройства. Видяхме преработен (и по-добре звучащ) Nest Mini, второ поколение от мрежовата им рутерна система Nest WiFi и нов смарт дисплей Nest Hub Max. Това дава на потребителите на Google Assistant избор между два интелигентни дисплея на Google с хубав размер, да не говорим за новите опции с активиран Google Assistant на базата на Al от Lenovo като например умния часовник Lenovo Smart Clock.

Това показва, че Google макар и да ни даде само един нов продукт тази година (Nest Hub Max), докато Amazon представи Show 8, Show 5, Echo Flex, Echo Studio и още други. Но максимата „колкото повече, толкова по-добре“ не виняги е вярна. Лавината от Amazon с твърде много различни модели, форми и размери на умни устройства може да бъде твърде сложна и да доведе до объркването на много потребители.

ДП: Google определено има някои силни продукти, но само разглеждайки селекцията от последните високоговорители и дисплеи Echo, все още смятам, че Amazon са безспорен лидер в графа „Хардуер“ за 2019 г.

Победител: Amazon.

Софтуер

М.П. : Добре, нека поговорим за софтуера и интеграцията на изкуствения интелект в платформите за интелигентен дом. Google се опита да обедини марките Nest и Google през тази година, като прекрати програмата Works with Nest и премина към Works с Google Assistant. Това определено не свърши добре. Потребителите, които направиха необратимата миграция, определено не бяха доволни да разберат, че вече няма да могат да се свързват с някои от най-популярните услуги от трети страни като IFTTT, което накара Google да промени плановете си, за да почисти кашата, която забърка.

Като оставим неволите настрана, Google добави редица интересни функции като услугата YouTube Music, а да не говорим, че едва ли някога ще има надежда YouTube да работи пълноценно на всички устройства на Amazon. Като вземем предвид и надградената интеграция на Google Assistant с платформата YouTube и повишената интерактивност и отзивчивост, то несъмнено ситуацията е интересна.

Д. П.: Преминаването към интелигентния дом на Google не мина добре, но трябва да похваля компанията, че се опита да положи основата за по-добре бъдеща платформа за интелигентен дом в Работа с помощник. И софтуерът продължава да бъде най-голямата сила на Google. Amazon затваря пропастта, но Google Assistant все още е много по-естествено звучащ, интерактивен и натуралистичен от Alexa, а интерфейсът на интелигентния дисплей на Nest Hub все още е по-отзивчив и интуитивен от този на Echo Show.

Освен че включва поддръжката на Zigbee в Show $ 230 и $ 150 Echo Plus, Amazon не прави много за подкрепа на разрастващия се пазар на умни устройства за дома. Разбира се, отвореният API на Alexa по-добре оборудва компаниите да работят с неговата екосистема, отколкото по-рестриктивния подход на Google – но успехът на интелигентния дом през 2019 г. е свързан с подготовката за бъдещето. И Google изглежда готов да изгради по-цялостна визия за интелигентния дом, който се движи напред, предвид разнообразието от популярни инструменти, които компанията предлага (Gmail, Google Календар, Google Търсене, Nest, YouTube и др.).

МП: Въпреки че има хиляди устройства, които работят с всяка от тези марки, Google изгражда платформа, фокусирана върху бъдещето и внимателно я подобрява с всяка актуализация и интеграция. Интерфейсите за интелигентни дисплеи на Nest са по-интуитивни от всякога и наистина тези малки детайли, като по-лесни контроли на крушките, правят живота по-опростен за хората, живеещи в интелигентен дом.

Победител: Google

Поверителност

Д.П.: Що се отнася до поверителността, нито Google, нито Amazon са блестящи примери и нито ограничават човешкия преглед на вашите гласови записи, освен ако изрично не се откажете. За разлика от тях Apple защитава вашите записи по подразбиране. Що се отнася до поверителността на устройството, Amazon беше разумно да включи физическите капаци на своите най-новите камери, оборудвани с интелигентни дисплеи – функция, която не изисква от потребителите просто да се доверяват на компанията, по начина, по който цифровото убиване превключва на проследяването на лица на Google Nest Hub Max прави.

М.П.: Определено виждаме компаниите да се представят на пазара като по-насочени към поверителност в момента. Nest Hub Max показва зелена светлина например всеки път, когато записва аудио, видео или снимки. Amazon беше умна да приложи физически затвор на камерата, но нека не забравяме, че Amazon също притежава Ring – марката на видео врата, която попадна под обстрел за споделяне на потребителски местоположения с полицейски управления и патентоване на неетично технология за разпознаване на лица.

Но честно казано, тази категория всъщност няма ясен „победител“. Техническите гиганти толкова последователно демонстрират готовност да застрашават поверителността на потребителите в името на печалбата, че можем да назовем само най-големия губещ.

ДП: Вярно е и мисля, че губещият от малък марж е Google. Докато Amazon печели от продажбата на насочени реклами въз основа на данни за покупки от потребители, по-голямата част от приходите на компанията все още идват от продажби на уебсайта. За разлика от това, Google зависи основно от достъпа до данни – независимо дали това е, като оставяте на компаниите да четат личните ви имейли в Gmail или чрез събиране на частни здравни данни на милиони хора. Урокът тук е, че не трябва да се доверявате на нито една технологична компания, която да ви интересува най-добре. Поставете капаци на камерите си, откажете се от събирането на гласови данни и прочетете финия шрифт, независимо дали купувате продукти на Google или Amazon.

Макар губещият в това отношение да е Google, истински ощетените са всичките милиони потребители, чиито данни бяха компрометирани под една или друга форма през годината.

И така, кой спечели 2019? Има причина Google и Amazon да са двете водещи компании в надпреварата за интелигентни домове и дигитални асистенти, и двете компании се гордеят с някои сериозни предимства. Но докато търсещият гигант се подготвяше за бъдещето, Amazon се оказа с шепа постоянно стабилни устройства и определено демонстрира една идея по-голяма загриженост, когато става дума за защита на личната неприкосновеност.

Общ победител в сравнението: Amazon

Коментирайте статията в нашите Форуми. За да научите първи най-важното, харесайте страницата ни във Facebook, и ни последвайте в Telegram и Viber или изтеглете приложението на Kaldata.com за Android, iOS и Huawei!

Абонирай се
Извести ме за
guest

1 Коментар
стари
нови оценка
Отзиви
Всички коментари