Amazon и Microsoft запазват лидерските си позиции на IaaS пазара

0
6

Amazon е безспорният лидер на облачните пространства, но на пазара на IaaS (Infrastructure-as-a-Service) решения, компанията има достоен конкурент – Microsoft. Това става ясно от последното издание на Magic Quadrant на Gartner, разглеждащо предоставянето на облачна инфраструктура като услуга. Всъщност, двете компании са самотни обитатели в лидерския квадрант, докато Google, IBM, Oracle и Alibaba са далеч назад. Докладът отразява положението на IaaS пазара през последните 12 месеца.

IaaS е сектор от индустрията, свързана с облачните технологии, при която доставчикът предоставя виртуализирани компютърни мощности (хардуер, сървъри, съхранение, софтуер и други инфраструктурни компоненти), заедно с поддръжката им, посредством Интернет. IaaS представлява едно трите облачни предложения на големите доставчици след PaaS (Platform-as-a- Service) и SaaS (Software-as-a-Service).

Сред основните оферти на Microsoft и Azure са виртуализирани мощности с помощта на Hyper-V, CDN, Docker-базирана услуга с Azure Container Service, безсървърна компютъризация посредством Azure Functions и др. Gartner определя Microsoft, като силен играч не само на IaaS, но и в комбинирания IaaS+PaaS сектор, като подчертава стабилния растеж на Azure и стремежа на компанията да бъде новатор вместо да разчита на копирането на готови предложения от своите конкуренти. Отбелязва се също така все по-голямата отвореност на Редмънд към света на открития код и включването на Линукс в портфолиото от предложения за Azure (предлагащ единствено облачни инстанции на основата на Windows преди). Независимо от това обаче, докладът посочва, че клиенти на компанията чувстват несигурност от все още малкия избор на инструменти и възможности за автоматизация на операциите, недобрата поддръжка в някои случаи и липсата на документация в други. Точно тук – стабилността и ръстът в иновациите – са едни от ключовите предимства, посочвани от Gartner, като силни страни на AWS и Amazon.

„AWS е най-зрелият доставчик на корпоративно ниво с най-богати възможности за управление на огромни ресурси и голям брой потребители. Така, AWS не само е предпочитан от клиенти, които оценяват иновациите и реализират дигитални бизнес проекти, но също така и от такива, които мигрират традиционни дейта центрове към облачен IaaS“, се чете в проучването. Една от слабостите на AWS, посочена тук е това, че компанията не се стреми да доставя задължително най-евтините услуги спрямо конкурентите си, както и това, че на офертите им липсва нужната гъвкавост при ценнобразуване на услугите.

ДОБАВИ КОМЕНТАР

Коментирай това преди всички други

avatar
  Абонирай се  
Извести ме за