Amazon и Microsoft се борят за създаването на „военен облак“ за Пентагона

7
514

В края на месец август тази година Пентагонът ще даде $10 милиарда на една от големите американски технологични компании за строителството на така наречения „военен облак“. Това е електронен облак – компютърна мрежа, базирана на алгоритми с елементи на изкуствен интелект, който ще съхранява и обработва огромни количества класифицирани данни.

Associated Press съобщи, че военният електронен облак значително ще подобри способността на военните сили на САЩ за планиране и влизане в бойни действия.

Изданието счита, че най-вероятните победители в тази надпревара ще бъдат Amazon или Microsoft. Според появилите се слухове, Пентагонът възнамерява да избере Amazon, а това стана повод за борба за получаването на този договор с военните. Amazon вече има сключен военен договор за строителството на облачна система с висока информационна безопасност. Тази система е тясно свързана с американската военна индустрия и с нейните лидери, така че шансовете на Amazon са големи.

Oracle отпадна още на ранния стадий на подбор на компаниите, които да изпълнят тази военна поръчка. Компанията дори заведе съдебно дело, като заяви, че договорът е бил специално подготвен, за да може да спечели Amazon. На този етап отпадна и IBM.

На крайния етап останаха Amazon и Microsoft, като софтуерният гигант има немалки шансове за победа, понеже работи по редица проекти съвместно с американските военни.

7
ДОБАВИ КОМЕНТАР

avatar
1 Коментари
6 Отговори на коментарите
6 Последователи
 
Коментарът с най-много реакции
Най-горещият коментар
  Абонирай се  
нови стари оценка
Извести ме за
Fermin Trujillo
Fermin Trujillo

дай Боже да е Майкрософт… 🙂

Подизпълнител
Подизпълнител

Печели Microsoft като ще интегрират Линукс решение на хардуеър на Леново:)

Че каква е разликата?
Че каква е разликата?

Сериозните фирми – IBM и Oracle – вече са отпаднали. Остава един онлайн търговец и един разработчик на спайуер с шеф – мангал… Който и от двамата да спечели, само Путин ще бъде доволен 🙂

Попо най
Попо най

Давай Ганя, много ги разбираш. И Европата и всики ги оправи, затова ти в толкова високо БВП-то – много добавена стойност даваш, много си производителен. Давай, сипи ракия, Ганя. Много си умен!

Какбо БВП бе, умрял уйо?!?
Какбо БВП бе, умрял уйо?!?

В Европа и Краварника отдавна вече нищо не се произвежда. Половината население продава на другата половина китайски, корейски и турски стоки и руски суровини, а втората половина смята данъците, таксите, лихвите, осигуровките и застраховките на първата половина. Въртят едни хартийки и наричат това „икономика“. Да вземем за пример италианската модна къща Бициани. Купуват китайски и австралийски платове и шият на ишлеме у нас, като плащат на шивачките ни по 560 лева месечно за 50-часова работна седмица с максимално натоварване. Едно вълнено палто им излиза със себестойност 50-60 лева. След това същото това палто се продава в западните бутици за €500.… Виж още »

Space
Space

В Русия, където имат по-ниски заплати, пенсии и по-ниски социални права от България, Путин им го каза преди броени дни в интервю „ако искате по-добро заплащане, увеличете собствената си производителност“. С тролско-емоционалното ви мислене не си давате сметка, че с административни мерки не може да се постигне икономически просперитет. Какво произвежда някой зависи от личният избор на икономическите субекти в тази държава, а не от бюрократично-административния апарат. Стопанството на 21-ви век е базирано основно на услуги, има редица примери за държави в света без ресурси, които не произвеждат и се издържат предимно от услуги – Хонг Конг, Сингапур, Макао. Ето… Виж още »

@ space
@ space

Какво означава „ниско производителни“ бе?!? Дадох ти пример – една шивачка у нас работи като роб по цял ден и произвежда максималното възможно количество облекло. Обаче за един ЕДИН МЕСЕЦ получава парите, които печели западнякът, който и е работодател, с продажбата на реаултата от труда и за ЕДИН ЧАС! Т.е. тя работи за себе си един час в месеца и още 219 часа – за западняка. Ей затова те са богати, а ние – бедни. И затова те имат интерес да ни държат бедни. А тия простотии за „личния избор на икономическите субекти“, „високата икономическа активност“ и „силната икономика, която… Виж още »