fbpx
13.8 C
София

Amazon може да има повече роботи служители, отколкото хора

Най-четени

Появи се интересен туит относно назначаването на роботи от Amazon като служители. Публикуван от Сам Корус, туитът включва графика, показваща относителния брой роботи и човешки служители (в хиляди) в началото на всяка година между 2013 и 2022 г.

Графиката показва нарастваща тенденция в броя на хората и роботите със забележителен ръст по време на пандемията, тъй като потребителите прекарваха повече време в пазаруване онлайн от вкъщи. Тиутът на Корус прогнозира, че в някакъв момент в бъдещето ще бъдат използвани повече роботи, отколкото хора.

От 2013 г. човешкият персонал се е увеличил от 88 хиляди на 1 608 000 през 2022 г. Това е приблизително 1727% увеличение само за девет години. Роботите, от друга страна, са се увеличили от 1000 на 520 хиляди за същия период – това е увеличение от 51900% отново за 9 години.

Amazon използва роботи, за да помогне на логистиката и операциите по изпълнение. Те имат цял отряд от самоуправляващи се мобилни роботи (като роботите Kiva), които придвижват продукти из техните складове и да помагат при опаковането и изпращането на артикули.

Те също така използват роботи в центровете си за сортиране, които подреждат пратките според дестинацията преди да бъдат доставен. Amazon използва и дронове за някои доставки. Тези дронове също са автономни и се управляват от компютърни алгоритми. Определено Amazon прави сериозни инвестиции в автоматизацията и тенденцията явно ще продължи в много индустрии.

Но трябва ли да се притесняваме за това?

Ще бъдем ли заместени от роботите?

Роботите вече имат силно влияние в индустрията на производството. Те могат да работят денонощно и да изпълняват повтарящи се задачи с висока прецизност и скорост.

Това увеличава продуктивността и ефективността, като спестява разходи на компаниите. Освен това, роботите могат да работят в среди, които биха били опасни за хората като екстремни температури или радиоактивни зони.

В бъдеще роботите ще продължат да играят значителна роля в различни индустрии. Те ще станат по-самостоятелни и ще могат да изпълняват по-широк набор от задачи с подобряването на технологии като изкуствен интелект и машинно самообучение. Освен това, ще станат и по-гъвкави и способни да работят с хора на места като складове и поточни линии.

Тъй като технологията продължава да се подобрява, е възможно роботите да работят и в други индустрии като здравеопазване, логистика, транспорт и други.

Въздействието на роботите върху индустриите е било и ще бъде значително и в бъдеще. Това обаче поражда и опасения относно закриването на работни места и необходимостта от човешка работна ръка.

В крайна сметка, ние, хората, имаме различни задачи и търсим начини да ги автоматизираме, за да ни бъде по-лесно. Но не е сигурно дали този процес е безкраен и колко точно ще продължи.


Коментирайте статията в нашите Форуми. За да научите първи най-важното, харесайте страницата ни във Facebook, и ни последвайте в Telegram и Viber или изтеглете приложението на Kaldata.com за Android, iOS и Huawei!

Абонирай се
Извести ме за
guest

0 Коментара
Отзиви
Всички коментари

Нови ревюта

Подобни новини