Amazon най-сетне се споразумя за е-книгите със Simon & Schuster

0
41

Лидерът в онлайн търговията Amazon води поредица от спорове с традиционните книжни издатели относно ценообразуването и доставките на книги, но сега изглежда поне с един от тях е постигнато споразумение.

Компанията на Джеф Безос обяви, че е сключила нов договор с издателя Simon & Schuster, с който „с някои изключение“ му отстъпва контрола върху определянето цените на електронните книги.

„Новата ни сделка означава, че всички книги на Simon & Schuster ще се предлагат в Amazon точно навреме за този празничен сезон“, казва изпълнителната директорка на Simon & Schuster Каролин Рейди.

Договорката идва в момент, в който Amazon все още води тежки и проточващи се преговори с компанията Hachette, която е четвъртият най-голям книгоиздател в Съединените щати. Двете компании спорят за цените на е-книгите и подялбата на приходите – от една страта Amazon иска не 30, а 50 процента от печалбите, а Hachette настоява цената на книгите да е над 10 долара.

След като двете компании не успяха да се разберат по-рано тази година, Amazon забрани предварителните поръчки на книгите на Hachette и отказа да складира новите заглавия. В резултат група от над 900 известни автори, сред които Стивън Кинг и Джон Гришъм, подписаха отворено писмо срещу тактиката на Amazon.

Споразумението на Amazon със Simon & Schuster идва скоро, след като компанията най-сетне започна да затопля отношенията си с Disney.

0 0 глас
Оценете статията
Абонирай се
Извести ме за
guest
0 Коментара
Отзиви
Всички коментари