Когато Amazon започва да функционира на 16 юли, 1995 година, на уебсайта се продават само книги. Но още тогава Джеф Безос има визията за експлозивен растеж и доминация на Интернет търговията. От началото той иска Amazon да бъде „магазин за всичко“

През 2013 година, Brad Stone пише книга за първите стъпки на Amazon и невероятния растеж, който се постига. Ето някои интересни факти от нея.

Amazon не е оригиналното име на компанията

Първата идея на Безос е името да бъде магическото Кадабра (Cadabra). Той обаче е разубеден от адвоката Todd Tarbert, защото при изговаряне е много близо до „Cadaver”. Друго предпочитано име от Безос било Relentless. До ден днешен домейнът Relentless.com пренасочва към Amazon. Той се спира на настоящото име, защото му харесва идеята за най-голямата река в света. От там и оригиналното лого.

Легендарният звънец за поръчки

В началото, при всяка поръчка, звънец в офиса се активира. Всички се събират и проверяват дали познават клиента. Само няколко седмици отнема на звънеца да започне да звъни толкова често, че се налага да бъде спрян. В първия месец Amazon успява да продаде книги на хора от всички 50 щата в САЩ и 45 различни държави.

Старата книга за лишей, която спасява компанията от банкрут

В онези времена дистрибуторите на книги имат изискване за поръчка на поне 10 книги на веднъж. Amazon няма нужда от толкова голям инвентар, както и нужните пари за това. Екипът обаче открива решение. Всеки път, когато им потрябва някоя книга, хората поръчват нея плюс 9 копия от стара книга за лишей, която винаги е извън наличност.

Компанията тръгва от гаража на Безос, а той прави срещите си в Barnes & Noble

Сървърите на компанията използвали толкова много електроенергия, че Безос и жена му не успявали да пуснат дори прахосмукачка или сешоар без някой бушон на къщата да гръмне.

Безос е очаквал от работниците му да работят по 60 часа на седмица

Един от първите служители работил от сутрин до здрач в продължение на 8 месеца. Ходил на работа с колело, а там хвърлял толкова усилия, че забравил за паркираното си синьо комби. Дълго време не проверявал пощата си, а когато го направил, намерил купчина актове за неправилно паркиране; известие, че колата му е преместена на наказателен паркинг; няколко предупреждения; финално съобщение, че колата му е продадена на търг.

Първият сериозен Коледен сезон за компанията е през 1998

Служителите били малко, така че се налагало всеки от тях да взима и нощни смени. Често водели семейство и приятели да помагат. Понякога спели в колата си преди следващия работен ден. Тогава Безос се зарича никога повече да не страда от недостиг на служители по време на празници. До ден днешен Amazon е една от корпорациите с най-много сезонно наети служители.

Когато eBay се появява, Amazon се опитва да изкара конкурентен сайт за аукциони

Идеята се проваля, но до ден днешен Безос обожава този проект.

Скелетът на пещерна мечка в лобито на централата на Amazon

Той го купува за $40 хиляди и слага знак „Моля не хранете мечката“ до него. Намира се там и до днес.

Безос обичал да се развива бързо, което създавало голям хаос

В края на 90-те и след 2000-та година, растежът на компанията е прекалено бърз. Обекти на Amazon спират работа за часове заради аварии. Купчини с поръчки стоят разхвърляни с часове, чакайки някой да ги обработи. Липсва подготовка за нови категории продукти.

При появата на кухненските продукти, ножове без предпазни опаковки хвърчали навсякъде по конвейерите, например.

През 2002, Безос създава концепцията за екипите с две пици

Служителите се организират в групи от под 10 човека. Идеалният брой хора, за който две пици ще бъдат достатъчна вечеря. Очаквало се е от тях да работят автономно. Всеки екип има стриктни цели и механизми за измерване на успеха си. Той смята, че прекалената комуникация е нещо лошо и е сигнал, че не се работи по естествен и ефективен начин.

Когато недоволен клиент пише имейл до Безос, той просто го препращал до съответният служител с една единствена въпросителна. Когато служителите видят „?“ на Безос, това е като бомба със закъснител. От тях се очаква да решат проблема до няколко часа, заедно с това да подготвят обяснения. Те минават през няколко мениджъра за одобрение, преди да стигнат до самия Безос. Така той се уверява, че гласът на клиента се чува в цялата компания, предават от Business Insider.

Преди Google да има Street View, Amazon има Block View

През 2004, Amazon пуска търсачката A9.com. Екипът започва проект на име Block View, което представлява визуален вариант на Yellow Pages. Реални снимки на ресторанти и магазини се свързват с техните данни в резултатите от търсения на A9. С бюджет от под $100 хиляди, Amazon праща фотографи в 20 основни града. Те наемат коли и започват да правят снимки на обекти. През 2006 година компанията се отказва от Block View. За справка, Google започва развитието на Street View през 2007 година.

Служители на Amazon са получавали препоръки да крещят като терапевтичен начин да освободят стреса по време на интензивните работни дни за празниците

Както казахме, Amazon наема сезонни работници, които да помагат по време на празниците, но работата на логистичните екипи остава много стресова.

Малко след 2000-та година, Jeff Wilke, мениджър на операциите в Amazon, позволявал на всеки служител или екип, който изпълни важна цел, да затвори очите си, да се опъне и да изкрещи с всичка сила на него по телефона. Willke разказва на Brad Stone, че някои от виковете почти чупят говорители му.

В складовете на Amazon винаги е имало проблеми с работните условия и много недоволни служители откриват интересен начин да се противопоставят

Един път, служител, който планирал да напусне, се качил на конвейера в склада и минал през цялото място върху него.

Една от най-лудите истории се случва през 2006 година. В нея главен герой е временен служител от центъра за изпълнение на поръчки в Канзас.

„Той се появяваше в началото на смяната си и напускаше в нейния край, но никога не отчиташе часовете си между тези два момента. Отне поне седмица преди останалите да осъзнаят какво се случва. Той си направил бърлога в голяма купчина дървени палети. Без никой да забележи, използвайки продукти на Amazon, си прави легло, украсява стените със скъсани страници от книги, дори крадял храна, която да си хапва. Разбира се, когато това излиза наяве, той е уволнен.“, пише в книгата, цитирана от Business Insider.

Fiona е оригиналното кодово име на Kindle

То произлиза от книга наречена „The Diamond Age” от Neal Stephenson. Това е роман, който описва бъдещето. Разказва историята на инженер, който краде интерактивна книга, за да я даде на любопитната си дъщеря Фиона. Екипът, който работи по прототипите на Kindle, използва книгата от историята като шаблон за работата си.

В крайна сметка молят Безос да остави името Fiona, но той решава да приеме друго предложение – Kindle. Причината е, че предава идеята за разпалване на огън.

Джеф Безос е много взискателен и често избухвал срещу служители. Слуховете са, че той е наел човек да го обучава в областта на лидерството, за да се уравновеси

Безос бързо става известен с избухливите и саркастични отговори към негови служители, когато не е доволен от свършената работа. Учителят му помогнал да бъде по-обективен в жестоките оценки, които дава.

История по темата от книгата на Stone:

“По време на една запомняща се среща, Безос порицава Diane Lye и нейните колеги по неговия си обичайно опустошителен начин. Казва им, че са глупави и трябва да се върнат след седмица, когато осъзнаят какво точно вършат. След това прави няколко крачки, замръзва сякаш ли нещо внезапно го осенява, обръща се и добавя „Все пак добра работа на всички.“

Абонирай се
Извести ме за
guest
4 Коментара
стари
нови
Отзиви
Всички коментари