Миналата седмица McKinsey публикува доклад, с който предупреждава банките за мощна конкуренция от IT гигантите, които предлагат разнообразни финансови услуги, включително и кредити, в по-удобна форма. Но според Quartz, Amazon не се опитва да вземе хляба на банките, а ги прави зависими от своите облачни услуги.

Много икономически експерти са на мнение, че големите технологични компании стават основни конкуренти на традиционните банки. Но Amazon не се намесва в чуждия пазар – просто нейният гигантски бизнес в сферата на облачните изчисления променя и реконструира цялата финансова индустрия, което дори носи на финансовите институции допълнителни доходи. Така например, Amazon Web Services (AWS) е най-големият доставчик на облачни изчисления и докато банките преди се налагаше да дават милиони долари за закупуването на мощни сървъри, сега могат да прехвърлят всичко в електронния облак.

Starling Bank например, използва AWS вместо сървъри. Генералният директор на тази банка сподели, че хардуерът, който досега е струвал $30 милиона, вече е заместен с услугите на електронен облак, които струват около $30 хиляди. И още, при старата система за реализирането на финансов проект са били необходими 1400 души, а с AWS са достатъчни 140.

Да си припомним, че печалбите на AWS са шокиращи: над 40% всяка година.

Въпреки ползите, някои големи банки, като например Goldman Sachs, се опитват да останат независими от Amazon и създава свои облачни услуги. Но аналитиците считат, че ако банките продължат да се отнасят към Amazon като към конкурент, след известно време ще изпаднат в деликатна и глупава ситуация, понеже едва ли не всичките им сървъри са в AWS.


Коментирайте статията в нашите Форуми. За да научите първи най-важното, харесайте страницата ни във Facebook, и ни последвайте в Telegram и Viber или изтеглете приложението на Kaldata.com за Android, iOS и Huawei!

Абонирай се
Извести ме за
guest

1 Коментар
стари
нови оценка
Отзиви
Всички коментари