Amazon показа първия си електрически ван за доставки, изработен от Rivian

3
644

Amazon най-накрая разкри първият електрически ван за доставки, създаден в партньорство с Rivian. Бе дадена доста информация за превозното средство, след което остават нула емисии. Корпорацията се надява в един момент да разполага със 100 хиляди бройки.

До сега виждахме прототипи, мокъпи и рендери на буса, но това е първият път, в който ни показват завършено и работещо возило

Ще се произвежда в три размера. Целта е да има модели за тeсни градски условия, да има такива за по-отдалечени населени места и т.н. Ще има и различни конфигурации по отношение на задвижването и капацитета на батерията. Това ще се решава в зависимост от терена и климатичните условия.

Визуално, първо ни прави впечатление предното стъкло, което е огромно и слиза по-долу от стандартните. Целта е да има по-голяма видимост, която се допълва от 360-градусови камери по целия бус. Те работят със сензори и колекция от технологии за трафика и задръстванията. Целта е да се подобри безопасността и да се намали стресът за шофьорите.

Отзад имаме доста дълга светлинна лента, която да показва ясно на другите шофьори, когато ванът намалява и спира

Вратата от страната на шофьора е подсилена. Вътре има друга голяма врата, която отделя зоната за натоварване. Кабината е на едно ниво за по-лесно движение на водача, с три нива рафтове отзад, за различни по форма и размер пакети.

В буса голяма роля има и Alexa. Всяко едно от возилата ще е в постоянна връзка с нея. Ще се използва система за гласов контрол. Чрез нея шофьорите ще придобиват информация за времето, маршрута и други подобни.

Физическите контроли са свалени до минимум. Има прост двулъчев волан, на който има два въртящи се бутона. Виждаме още цифров панел за уредите и дисплей за информация и развлечение на централната конзола.

Всичко се контролира дигитално – отоплението и вентилацията, регулиране на  седалките с подгрев и волана, разглеждане на картата с маршрута. От там се управлява и работния процес. Показва се какъв пакет трябва да се достави, дали има нужда от подпис на получателя и други подобни.

Първата цел на Amazon е до 2022 година да разполага с 10 хиляди от тези електрически бусове, които да работят. Както казахме, най-голямата цел е броят им да нарасне до 100 хиляди. Amazon на няколко пъти инвестира в Rivian, американски стартъп за електрически превозни средства. От него очакваме да видим продукти на пазара през 2021.

5 1 глас
Оценете статията
Абонирай се
Извести ме за
guest
3 Коментара
стари
нови оценка
Отзиви
Всички коментари