Повече от 4000 артикула за продажба в Amazon от трети страни са с подправено етикетиране или са били забранени, или обявени за опасни от федералните регулатори, твърди разследване на The Wall Street Journal, публикувано в петък. Почти половината от тези артикули се доставят от складове на компанията, а някои от тях дори като популяризирани с етикет „Избор на Amazon (Amazon’s Choice).

Сред артикулите, идентифицирани в разследването, присъстват играчки и лекарства, на които липсва информация за рисковете при употреба от деца, а най-малко 157 стоки се продават, въпреки че са забранени от регулаторите. След като списъкът бе изпратен на вниманието на гиганта в електронната търговия, 57% от тях бяха свалени или описанията им бяха променени, пише The Journal.

Не се случва за първи път

Това не е първият случай, в който Amazon е в центъра на скандал с продажба на забранени или опасни стоки. През 2017г, компанията беше критикувана защото нейният алгоритъм „потребителите купуват заедно с“, който показва какво още би избрал потребителя, на база вече добавените в количката продукти, показваше продукти, които в съвкупност се използват за направата на експлозиви.

Огромният инвентар на Amazon е нещо, от което всички потребители по света печелят, но понякога може да стане опасен и да увеличи вероятността забранени артикули да станат достъпни за всички желаещи да ги закупят, въпреки алгоритмите, които компанията използва за разпознаването им.

Amazon заяви, че има надежден софтуер, който да отсява забранени за продажба стоки и да гарантира, че всички останали са безопасни и изрядни.

„Amazon предлага на клиентите стотици милиони артикули. Ние сме разработили и непрекъснато усъвършенстваме инструменти, които предотвратяват появата на подозрителни, опасни или несъвместими продукти. През 2018г. нашите системи блокираха повече от 3 милиарда стоки със съмнения относно качеството или възможните форми на употреба, включително и злоупотреби, поради което нямат място в платформата“, се казва в съобщение в блога от петък, в отговор на разследването на списанието.

ДОБАВИ КОМЕНТАР

avatar
  Абонирай се  
Извести ме за