fbpx
4.8 C
София

Amazon представи бележки на базата на ИИ, които да помогнат на лекарите да се фокусират върху пациентите

Най-четени

Amazon mредстави нова услуга, базирана на изкуствен интелект и машинно обучение, която може да анализира разговори между лекари и пациенти и ефективно да създава цифрово копие на тези консултации с относителна лекота, като аудио записите могат да бъдат превръщани в текст и съответно да бъдат записвани акцентите и водещите моменти от разговора.

Технологията е наречена Amazon Transcribe Medical и освен че преобразува гласа в текст, може да разпознава ефективно медицински термини, поставяйки създадения текст директно в медицинското досие на пациента, с което отменя една сериозна част от административната рутина на лекаря и му дава повече възможности да фокусира вниманието си изцяло върху пациента и неговия проблем. Освен това също могат да бъдат въвеждани и препинателни знаци, да се разпознавана интонацията на речта и текстът да се оформя стилистично, така че докато говорят, лекарите не трябва да се притесняват за поставянето на запетаи, точки и друга пунктуация.

Това по същество представлява специализирана версия на Amazon Transcribe, услуга за автоматично разпознаване на човешка реч, която Amazon стартира през 2017 година.

Amazon Transcribe Medical също може да бъде свързан с Amazon Comprehend Medical, като последният представлява услуга за обработка на естествен език, която е в състояние да извлича всякакъв вид необходима медицинска информация от всяка дадена транскрипция – като подробности за медицинските състояния, лекарствата, дозите, честотата на вземане и много други.

В името на по-добрата грижа за пациента

Голямата цел тук е, че всички тези формалности и административна дейност да се случват на заден план, да се правят автоматизирано и да не отнемат от вниманието и усилията на лекаря, с което той да се концентрира напълно върху пациента и неговите нужди. Така че дори лекарят да има само ограничено време за разговор с пациента, както често се случва в наши дни, двамата да могат да прекарат това време по възможно най-пълноценния и продуктивен начин, от които пациентът за извлече максимум ползи, тук и сега.

Amazon Transcribe Medical вече е на разположение на клиентите на AWS, макар че в момента само в определени части на САЩ, а именно в районите на САЩ Източна (Северна Вирджиния) и САЩ Запад (Орегон).

Мат Ууд, вицепрезидент на изкуствения интелект в AWS, каза на CNBC, че услугата е напълно съвместима с HIPAA и точността й е „много висока“, и че в бъдеще Amazon може да публикува изследвания, показващи как се сравнява благоприятно с конкурентните предложения.

Както разбира се може да се очаква, тук възникнаха и редица обсъждания относно поверителността и защитата на данните, които технологията обработва по време на разговора между лекаря и пациента. От Amazon уверяват, че аудио записите са криптирани и ще бъдат съхранявани на притежаваните от клиента сървъри в платформата AWS.


Коментирайте статията в нашите Форуми. За да научите първи най-важното, харесайте страницата ни във Facebook, и ни последвайте в Telegram и Viber или изтеглете приложението на Kaldata.com за Android, iOS и Huawei!

Абонирай се
Извести ме за
guest

0 Коментара
Отзиви
Всички коментари

Нови ревюта

Подобни новини