Amazon представи Showroom и защо скоро ще започнем да купуваме мебелите онлайн

1
1190

Amazon отдавна не е само продавач, но и производител. Компанията вече има около 100 собствени бранда, предлагащи по-евтини стоки с качество като на скъпите търговски марки. Amazon използва в своите магазини собствени алгоритми, които показват, кои точно стоки се продават най-добре. След това компанията започва сама да произвежда тези стоки и ги предлага при много атрактивни цени. Най-известната подобна услуга е Amazon Basics, включваща хиляди различни предложения, които компанията самостоятелно произвежда. Към днешен ден това е третият по популярност бранд на Amazon с годишни продажби за $250 милиона.

Преди малко повече от една година Amazon представи на пазара своите първи услуги за мебели Rivet и Stone & Beam. Предлагат се мебели със средна и малко над средната цена, фокусирани върху интериора и „уютната обстановка“. Както се очакваше, най-големият интернет магазин започна да печели и от това. За една година месечните продажби на тези две предложения нараснаха с 300% и към днешен ден генерират около 35-40 милиона щатски долара допълнителен доход.

А сега компанията на Джеф Безос излиза на ново ниво. От тази есен Amazon започна да експериментира с нов, по-опростен и по-визуален метод за закупуване на мебели. Това е услугата Scout, в която препоръките се дават от алгоритми с компоненти на изкуствен интелект. Scout е в състояние да подбере за всеки потребител най-подходящите мебели, което става само с отбелязване на „харесвам“ и „не харесвам“ на различните предложения. След известно време остават само препоръките, които ви харесват и са ви интересни, като не се налага да се губи време с филтри и лента за търсене.

Преди няколко дни компанията отиде още по-далече и стартира своята нова услуга Amazon Showroom. Вместо да си представяте, как ще изглежда дадена мебел във вашата спалня или кухня, Amazon предлага да създаде виртуално помещение, в което потребителят подрежда всичко както му харесва, като остава само да избере най-подходящия интериор. Накрая само се оформя покупката. Amazon заяви, че дори не е необходимо да се указват размерите на мебелите – те автоматично се генерират от системата. Разбира се, създадените по този начин виртуални стаи могат да се записват, за да може смяната на мебелите да става по-лесно. Броят на виртуалните стаи не е ограничен – дори да имате палат, услугата ще запомни всяко помещение.

Естествено, има немалко софтуер, включително и безплатен, който дава възможност за рисуване на интериора. Но Amazon за първи път комбинира този процес с покупката. Всеки един обект в дома може да бъде кликнат и да бъде заменен с нещо, което Amazon продава. От стола и килима до картините на стената. Предложенията на Amazon вече оглавяват всички класации на тази тема.

Мебелният пазар

Продажбата на предмети и мебели за домашния интериор е едно от последните проблемни места за онлайн ритейлъра, както и продажбата на дрехи. Много хора предпочитат да видят тези вещи, преди да ги закупят. Освен това, мебелите обикновено са тежки и тяхната доставка не е евтина. Големите интернет магазини на САЩ полагат особено големи усилия, за да продават мебели.

Да напомним, че през 2017 година Amazon започна използването на виртуална реалност в своето мобилно приложение. Достатъчно е камерата на смартфона да бъде насочена към мястото, където се предполага, че ще бъде поставена съответната мебел, след което тя се появява на екрана, директно вградена където трябва. Дотогава подобни възможности предлагаха Target, Wayfair и IKEA. Но тази система е подходяща за закупуването само на един конкретен предмет. Ако желаете да промените дизайна на цяла стая, да закупите две кресла или боя за стените, това приложение не може да помогне. Новата Amazon Showroom запълни и тази пазарна ниша.

1
ДОБАВИ КОМЕНТАР

avatar
1 Коментари
0 Отговори на коментарите
1 Последователи
 
Коментарът с най-много реакции
Най-горещият коментар
  Абонирай се  
нови стари оценка
Извести ме за
Kok
Kok

Значи ти правиш бизнес с амазон, те виждат, че продаваш добре и ти имитират продукта. След което ти подбиват цената.