Amazon придобиха тази седмица Zoox Inc., стартъп, специализирал се в областта на автономния транспорт. Според Axios, цената, платена от Amazon е около $1.2 млрд. Според информация на The Information, общата капитализация на компанията се изчислява на около $3.2 млрд., но по-голяма част от инвеститорите в Zoox са изтеглили вложенията си и то с печалба, предава изданието. По този начин, настоящата сделка, ще е второто най-голямо придобиване на компания от страна на Amazon след закупуването на Whole Foods от компанията през 2017 за над $13 млрд.

Amazon не разкриват конкретните си планове за Zoox, като посочват единствено, че настоящия изпълнителен директор на компанията Ейка Ивънс и главният технологичен мениджър Джеси Левинсън ще „продължат да водят екипа по пътя им на иновацията и в изпълнение на поставената им мисия“.

Базираната във Фостър сити, Калифорния, Zoox, работи по създаването на електрическо превозно средство и софтуер за автономен транспорт, който да го управлява, като стартъп компанията не е от тези, които обичат да са в обективите на камерите. Все пак, репортаж в Bloomberg отпреди две години описва ранния прототип на возилото на Zoox, като притежаващо визията на „задниците на два Мини Купър-а, заварени в едно“ без кормило в колата. Плановете на компанията е да направи достъпни колите си по модел на споделен транспорт, сходен с този на Uber. Ходът на Amazon, компания, която не се страхува да влага сериозни средства, за да се разгръща на нови фронтове, предполага, че те вероятно ще се опитат да навлязат на територията на автономните таксита – пазар, чиято поява тепърва предстои и към който има огромни очаквания.

Освен това, със Zoox, Amazon привлича ценна експертиза и потенциал в областта на автономния транспорт като цяло. Компанията отделя огромни средства всяка година за логистика и мрежата си за доставки. Компанията вече поръча и 100 000 електрически вана от Rivian Automotive за тази цел. Освен това, компанията изгражда своя собствена мрежа от наземни куриери роботи, работи активно и по инициативата си за използване на дронове за доставка, друга област, в която специалистите от Zoox могат да окажат безценна помощ.

0 0 глас
Оценете статията
Абонирай се
Извести ме за
guest
0 Коментара
Отзиви
Всички коментари