Amazon са в напреднали преговори за придобиването на TuSimple – китайски стартъп, работещ по създаването на автономни камиони, предава TMPost, цитирайки мениджъри от американската компания.

TuSimple е основана преди четири години, като има оперативни центрове в Пекин, Сан Диего и Туксон, Аризона. Компанията е специализирана в разработката на AI технология и компютърна визия за самоуправляеми камиони. TuSimple вече има и работещи проекти, интегрирани в тежкотоварни возила, които се движат по пътищата. През януари тази година, Business Insider описа компанията като играч, който оставя след себе си компании от ранга на Tesla и Waymo в сектора, като има сключени партньорски договори с 12 големи компании и е в процес по разширяване на парка си от автономни превозни средства до 50 камиона.

TuSimple привлича добър интерес към себе си, като през февруари успя да събере инвестиции в размер на $95 милиона, за да покачи общата си капитализация на 1095 милиона долара. Сред имената на инвеститорите на компанията личат имената на Nvidia Corp, ZP Capital и др.

Любопитното в ситуацията е това, че независимо от написаното от медията, изпълнителният директор на TuSimple Чен Мо, отрече компанията да е влязла в преговори с Amazon. Той изтъква също така, че TuSimple в момента се готви за нов кръг от финансиране и към настоящия момент, продажбата на компанията не се планира.

Самите Amazon влагат сериозни ресурси в електрическия и автономния транспорт. Компанията се превърна във водещ инвеститор в базирания в Мичиган стартъп Rivian Automotive, който се занимава с производството на електрически камиони, с инвестиция от $700 милиона. Наскоро, Amazon отдели други $530 милиона, за да има участие в развитието на друг стартъп – Aurora Innovation – компания, разработваща технологии за автономни коли.

8
ДОБАВИ КОМЕНТАР

avatar
3 Коментари
5 Отговори на коментарите
7 Последователи
 
Коментарът с най-много реакции
Най-горещият коментар
  Абонирай се  
нови стари оценка
Извести ме за
Калин
Калин

Айде по-леко с милиардите…

Ебачев
Ебачев

представям си отсега как американски Реднеци ще препречват пътя на тези автономни камиони и ще им чупят камерите и радарите, и пукат гумите, щот изкуствения интелект може да е много умен, ама ако трябва да вземе щангата и да излезе….абе по-добро от нигъра няма…не случайно в американските танкове има един черен да зарежда оръдието!!

bure_s_barut
bure_s_barut

Ебачев, то да не е само надник? А осигуровки? А отпуски? А болнични? А договор и обезщетение? А бонуси? А при трудова злополука какво правим?

Робота е много по-евтин в дългосрочен план. Не случайно последните 30 години толкова много се залага на автоматизацията.

Ебачев
Ебачев

Добре понеже явно работата и работното ти място не е ценно за тебе, ще задам въпроса по друг начин:
жена ти кат’ си купи самоибачка или на иглизийски fucking machine, ко праим?? 😉 😉
то да беше само бачкорене, ама нали трябва человек да олаби жилата от време на време…натам отиват работите…

Western Civilization
Western Civilization

Нарцистичното, шизофренно и цинично поведение показва колко болен е този народ. Тръгнал да мисли Бай Ганьо икономика №1 в света как ще се била оправила като влиза в новата индустриална ера. Разбира се, че ще има трансформация. Така е било при всички индустриални революции. Въпросът е, Ганьо, какво ще те правим тебе с това хейтърско поведение и докога ще можеш да си позволяваш шкембе чорбата, която ползваш за гориво на селско-хейтърските си изостанали антиамерикански разбирания? Колко време, Ганьо, мислиш, че ще те оставят в тази хубава иначе територия, да беснееш над нея и да имаш толкова ниска производителност? Да убиваш… Виж още »

Симеон
Симеон

1095 милиона долара = 1 милиар и 95 мииона или 1.95 милиарда

Ivan
Ivan

1,095 милиарда, колега 😉

Мирослав
Мирослав

Хубаво нещо са иновациите и технологичният напредък, но на мен все още не ми е ясно, кой би поел отговорност при ПТП.