Amazon премахна коледна украса в стил „Аушвиц“

6
785

Amazon премахна от каталога си набор от стоки, представляващи „коледна украса“, които изобразяват бившия концлагер, като продуктите са предлагани от външни търговци.

Премахването е отговорът на компанията след публикация в социалната мрежа Twitter по случай полски музей на жертвите на Аушвиц, като в нея търговецът на дребно бе призован да свали от продажба „смущаващата и наскърбителна“ стока.

В продуктите откриваме украшения за коледни елхи, отварачка за бутилки и подложка за мишка.

Всички „украшения“ показват снимки и сцени от нацисткия лагер на смъртта, където са извършени масовите убийства на хиляди евреи през Втората световна война, като е международно признато, че Аушвиц и антисемитизмът представляват едно от най-големите падения в исторически план на Европа.

Коледната стока включва изображения на Аушвиц, включително на железопътната линия, водеща до ужасяващите порти, оградите с бодлива тел и сградите, в които са се помещавали жертвите. Макар и лагерите да са възприемани като събиращи само евреи, всъщност в тях са били заточвани и други етноси, но основно са били евреите.

По-късно музеят публикува актуализация, в която казват, че предметите са били премахнати и благодариха на потребителите на социалните медии за тяхната „активност и реакция“, след като публикацията привлече хиляди споделяния от аудиторията.

Но за жалост, нещата не приключват така.

Малко по-късно бяха открити още продукти на Музея на Аушвиц. В отговор на един от коментарите под публикацията в социалната мрежа, представител на музея казва, че идеята на продуктите е да се напомня за Холокоста и „за съжаление, още нищо не е свършено“.

Друг потребител написа дълъг и искрен пост „Загубих детството си в Холокоста“, в който описва, че е намерил същите продукти от друг продавач – отново същата подложка за компютърна мишка, носеща изображението на товарен влак, използван за депортирането на евреи в концлагерите.

Amazon заяви, че „всички продукти вече са напълно премахнати“.

Компанията излезе със следното изявление:

„Всички наши продавачи трябва да спазват указанията за продажба, а тези, които са в разрез с тях, ще бъдат обект на ограничителни действия, включително потенциално блокиране или премахване на търговските им акаунти“, добавят от компанията.

В дискусията по повод смущаващите предложения, в Twitter се появиха дори скрийншоти, в които потребители са заснели как един от въпросните продукти попада в категория „Изборът на Amazon / Amazon’s Choice“. По този повод, от компанията се извиниха и поясниха, че продуктите, които попадат там, се селектират посредством стриктен изкуствен интелект, но въпреки това той не е съвършен и са възможни такива пропуски. От Amazon изрично обясняват, че в никакъв случай не подкрепят предлагането на продуктите.

6
ДОБАВИ КОМЕНТАР

avatar
2 Коментари
4 Отговори на коментарите
1 Последователи
 
Коментарът с най-много реакции
Най-горещият коментар
  Абонирай се  
нови стари оценка
Извести ме за
Аз бях
Аз бях

Да ви такозвам рекламите. И с тоз слаб нет дето го имам направо ми скапвате деня.

.>_<.
.>_<.

Не си ли чувал за адблокъри?

HiKi
HiKi

Просто забрани снимките на този домейн или използвай W3M – текстови браузър(работи наистина бързо, но е само текст буквално)

еврейски номера...
еврейски номера...

Единият качва стоки с провокативни снимки, другият пуща сигнал срещу тях, третият прави изявление в медиите, които са собственост на четвъртия и петия… Като крайната цел е една – за пореден път да се повторят ЛЪЖИТЕ за 6-те милиона избити евреи в немските ТРУДОВИ лагери. Намерете в нета „6 милиона – изгубени и намерени“ на немския изследовател Ернст Цюндел. Има я на български. След като я прочетете, много неща ще ви станат ясни…

8-[
8-[

Разбира се, ще станат ясни много неща.
Само не знам огромните камари с кости и пепел как да се обяснят.

еврейски номера...
еврейски номера...

Ами като прочетеш – ще знаеш. Например Аушвиц чак до 1955-та година е бил закрит военен обект, в който са работили хиляди немски военопленници. Нито един от които не е освободен по-късно. Чак след това отварят вратите и започват да показват „пещите“, „газовите камери“ и купчините кости и пепел… Между другото – в книгата са включени и интервюта с водещи американски специалисти по изграждане на пещи. Които са категорични, че ако пещите за изгаряне на отпадъци в трудовите лагери през ВСВ са работили с интензитет, позволяващ за 4 години да кремират 6 милиона човешки тела, те щяха да се разпаднат… Виж още »