Amazon дава повече прозрачност как работят алгоритмите на Amazon’s Choice

0
220

След като американските демократични сенатори отправиха сериозни критики към алгоритмите и функционирането на системата за Amazon’s Choice (Изборът на Amazon), компанията реши да обърне внимание на яснотата сред обществото по какъв начин един продукт става избран.

През месец август сензационно известните Боб Менендес и Ричард Блументал изпратиха писмо до изпълнителния директор на най-големия онлайн магазин в света – Джеф Безос, с което го помолиха да предостави подробности за това как се подбират продуктите за избора на Amazon. Те заявиха, че са загрижени, че системата може да популяризира продукти с ниско качество, стига някой да плати това да се случва, като може да заблуди клиентите да купуват не това, от което се нуждаят. Писмото до някъде беше мотивирано след история, разказана от известния портал BuzzFeed, в която стана ясно, че някои съмнителни продукти, които дори могат да бъдат опасни, са били избирани като „Изборът на Amazon“.

Брайън Хуземан, вицепрезидент по публичната политика на Amazon, отговори в писмо миналата седмица, казвайки „Знаем колко трудно се печели доверието на клиентите, а също така знам, че е в пъти по-лесно да го изгубим. Ето защо непрекъснато се стремим да подобряваме нашите алгоритми, които селектират продукти за „Изборът на Amazon“ с цел да промотираме качествени и полезни за хората стоки.

Как точно се раздава титлата „Изборът на Amazon“?

Той каза, че Amazon е затегнала контрола върху процеса за премахване на фалшиви отзиви и влага нови усилия, за да спре неавтентичните ревюта на стоки, като например работи съвместно с големите социални мрежи като Facebook и Twitter, за да свали големи онлайн групировки, които се занимават с непрекъснато публикуване на фалшиви отзиви за разни продукти.

Хюсман добави, че етикетът „Изборът на Amazon“, се дава от алгоритми, които вземат предвид огромен брой фактури, включително степен на набиране на популярност на продукта, налични количества, отзиви, оценки от клиенти, ценообразуване, контакти за обслужване на клиенти, цени на връщане на продукта, когато клиентът не е доволен, както и неговото качество.

Менендес не беше особено впечатлен, като каза още в понеделник, че отговорът на Amazon не разяснява какви точно за критериите, по които един продукт са подбира за „Изборът на Amazon“.

Изглежда обаче, че за Amazon качеството на продукта не е важно, колкото други фактори, като например наличностите в склада, каза критикът в изявление. Също така, според него остават още много въпроси, на които компанията не дава отговор, като обвинява, че класацията „Изборът на Amazon“ не си върши работата винаги да препоръчва на потребителите най-добрите стоки на най-добра цена.

Каква роля има Amazon’s Choice за потребителите?

Amazon дава етикетът „Amazon’s Choice“ на повече от 2 милиона артикула всеки месец, като за същия период в платформата се появяват стотици нови обяви.

Алгоритмите и други инструменти се използват за подбиране продукти, които да носят титлата, като служителите на компанията следят стоките, които я носят, като премахват етикетът от такива, за които има съмнения в качеството или по някакъв начин са нарушили правилата или политиките на компанията.

Обикновено етикетът „Изборът на Amazon“ получава стоки с отзиви над 4 звезди, въпреки че Amazon може да одобри стоки и с отзив от минимум 3,5 звезди.

Търговците, които продават стоките в Amazon не заплащат на компанията, за да станат продуктите им „Избор на Amazon“, като от онлайн магазинът твърдят, че критериите, по които един продукт получава титлата, са изцяло независими и отразяват неговото реално качество, цена и продуктивност, макар и понякога да допускат грешки. От платформата оповестиха, че над 56% от стоките с този етикет, се продават от трети страни, партньори на платформата.

Именно този факт, опровергава опасенията на законодателите, че Amazon може да използва етикетът „Amazon’s Choice“ с цел да промотира предимно свои продукти – очевидно е, че поне в това отношение, принципът изглежда независим.

ДОБАВИ КОМЕНТАР

avatar
  Абонирай се  
Извести ме за