fbpx
29 C
София

Amazon разследва дали Foxconn използва деца за производството на Alexa

Най-четени

Amazon разследва сведения, че Foxconn нарушава законите за труда, като кара тинейджъри да работят повече от позволеното. В разгара на търговската война между САЩ и Китай, производителят си позволява да прекрачва границата, за да се задържи на повърхността.

Това не е първият скандал около тази компания. Често попада в медиите заради съмнителни условия на труд. The Guardian твърди, че Foxconn наема деца и ги кара да работят нощни смени и извънредно, за да произвеждат Amazon Echo и Kindle устройства.

Това е в разрез с китайските закони

Информацията е добита чрез интервюта с работници и изтекли документи. Картината във фабриката в южнокитайския град Hengyang е шокираща. Наети са 1500 „стажанти“, които да сглобяват устройствата за Amazon. Те са на възраст между 16 и 18 години.

Законите в Китай позволяват на компаниите да наемат младежи, които са на над 16 години. Забранено е обаче да работят извънредно и да имат нощни смени. При разследване става ясно и, че училищата са получавали пари, за да пращат децата във фабриките. Учителите са инструктирани да стимулират децата да работят по много. Ако това не помогне, са използвани заплахи за проблеми със завършването.

Няколко ученици са разказали, че учителите ги привлекли с обещание за работа по 8 часа на ден, 5 дни в седмицата. Часовете бързо станали 10, после и 12. Поръчките се трупали, сроковете ставали все по-кратки. Шест работници стоят в една стая и за месец сглобяват около 60 хиляди устройства. Те получават само по $250 долара за това.

Фирмата се съгласява, че има проблем и разглежда какво е довело до него. Представители казват пред The Guardian, че в миналото е имало случаи, в които недостатъчен надзор е позволил на местните мениджъри да ползват такива практики. Засегнатите работници са получили допълнително заплащане за труда си.

Говорител на Amazon казва, че към Китай са тръгнали екипи от специалисти, които да направят одит на ситуацията. Твърденията ще бъдат разследвани и поставени на най-високо ниво между компаниите.

През 2017 година се случи подобно нещо

Ученици са работили извънредно, за да сглобяват iPhone X за Apple. Sony също се оказва замесена в скандал, след като подобни практики са използвани за сглобяването на техни конзоли.

Самата компания Amazon е критикувана в миналото за лошо качество на работната среда при нейните доставчици. Често става въпрос за влошената безопасност и ниското ниво на заплатите. Тъй като Foxconn се стреми да намали разходите си, в следствие на по-слабо търсене и по-голяма сложност на устройствата, със сигурност ще видим подобно нещо да се случва отново.


Коментирайте статията в нашите Форуми. За да научите първи най-важното, харесайте страницата ни във Facebook или изтеглете приложението на Kaldata.com за Android, iOS и Huawei!

Абонирай се
Извести ме за
guest
2 Коментара
стари
нови
Отзиви
Всички коментари

Нови ревюта

Подобни новини