Amazon убеди Apple да премахне детектора за рецензии Fakespot от App Store

1
811

Fakespot e популярно и удобно приложение за откриване на некоректни търговци, които поръчват, или сами създават фалшиви отзиви в Amazon, използвайки сложни компютърни програми и алгоритми.

В петък обаче Apple свали приложението от своя магазин за приложения App Store, след като получи официална жалба от Amazon, че приложението неточно идентифицира коректни търговци като лоши и не установява правилно кои отзиви са фалшиви и кои автентични.

В цялото изявление на Amazon по повод успешния развой на жалбата се казва, че „приложението предоставя на клиентите подвеждаща информация за нашите продавачи и техните продукти, като вреди на бизнеса и малките търговци, когато оценява продуктите и отзивите за тях в световен мащаб, който не кореспондира по никакъв начин с нашите вътрешни стандарти и инструменти за проверка на надеждността на ревюта“. От Amazon също заявиха, че не са в състояние да проверят на какви принципи се базират оценките на Fakespot, което означава, че търговците са изложени на риск от неправилно презентиране на техните продукти и дейност сред клиентите.

Представители на екипа на приложението обаче обвиниха Amazon, че се опитва да прикрие измами, които се случват на нейната платформа, които приложението е имало за цел да излагане наяве.

„Право на потребителя е да знае, когато чете фалшив отзив, дали той е базиран на достоверните впечатления на купувач на въпросния продукт или е измама, която има за цел финансова изгода за търговците чрез продажба на продукти, които нямат необходимите стандарти и качество. Тази политика е вредна за всички.“

Приложението Fakespot за iPhone е инсталирано около 150 000 пъти, откакто е пуснато преди няколко години. Компанията, която досега е събрала повече от 5 милиона долара привлечено финансиране, в момента не печели пари от услугите си.

Apple заяви, че решението ѝ за премахване на приложението е в отговор на „спор за правата на интелектуална собственост, иницииран от Amazon на 8 юни“, и че се е опитала да работи с двете компании за разрешаване на проблема. Apple заяви, че също се е свързала с Fakespot отново на 29 юни, преди да премахне приложението.

Оплакванията на Amazon относно Fakespot идват, тъй като компанията за електронна търговия все повече се боли с компании и групи, които анализират и категоризират отзивите на нейната платформа. Amazon също забранява и стимулирането на даването на отзиви, което някои търговци практикуват, като възстановяват заплатени суми или предлагат безплатни продукти, ако клиентът напише позитивен отзив за продукта.

През юни, по време, когато Amazon подаде първоначалната си жалба до Fakespot към Apple, компанията публикува пост в блога си за фалшивите отзиви в платформата. Компанията заяви, че е премахнала 200 милиона предполагаеми фалшиви отзиви, преди да бъдат публикувани на страниците на продуктите. Компанията използва програми и автоматични алгоритми, за да открива подозрително поведение, като всички нови клиентски акаунти, които започнат да дават отзиви за продукти, преминават през допълнителна проверка, преди отзивите от тях да станат видими на самата платформа. И все пак обаче все още съществуват хора, които предлагат автоматизирано или ръчно писане на позитивни отзиви за продукти, на търговците на Amazon – като много от тях намират своите клиенти в групи за търговия и бизнес услуги в групи в социални мрежи като Facebook.

Фалшивите отзиви носят много предимства на търговците в платформата на Amazon – освен че заблуждават клиентите за качествата на продукта, те допълнително помагат за неговото класиране на по-предни резултати при търсене в онлайн магазина, тъй като алгоритмите за позициониране дават значителен приоритет на броя и вида на отзивите на даден продукт.

„Видяхме нарастваща тенденция за лоши търговци, които се опитват да поискат фалшиви отзиви в платформата на Amazon, най-често през социалните мрежи“, се казва в публикация в блога на компанията от миналия месец. „Някои използват услуги, предлагани в социалните мрежи, а в други случаи те наемат трети доставчик на подобни услуги, който да осигури желаните от тях отзиви.“

Fakespot казва, че представлява „компанията за анализ на данни“, която използва компютърни програми, за да установи дали рецензиите за продуктите и техните автори, които ги оставят, са легитимни. Приложението оценява качеството на написаното от рецензента, профила му и други данни, за да даде своята оценка за достоверността на отзива.

„Използваме изкуствен интелект с машинно обучение, който подбира определени модели на поведение сред авторите на ненадеждни и неавтентични обратни връзки“, казва компанията в обяснение за своята услуга. „Колкото повече данни се вливат в системата, толкова по-добра става тя за откриването на измами.

От Amazon официално заявиха, че са предлагали множество продукти, които Fakespot е оценила като неблагонадеждни, а отзивите за тях като фалшиви и е оценила, че това е било неправилно в 80% от случаите. Насоките за преглед на Amazon забраняват приложения, които разпространяват невярна информация, както и приложения, които се предлагат от трети страни, да бъдат директно свързвани с профила на търговеца или клиента в платформата, без разрешение.

От екипа на Fakespot изразиха разочарование, че Apple свали тяхното приложение, като същевременно позволява на Amazon, по техните думи, да дава свобода на разпространението на фалшивите отзиви, към които компанията не предприема никакви мерки. Разработчиците нарекоха решението на Apple “лицемерие“.

1 2 гласа
Оценете статията
Абонирай се
Извести ме за
guest
1 Коментар
стари
нови оценка
Отзиви
Всички коментари