Amazon ще отвори собствен магазин за хранителни стоки като алтернатива на Whole Foods

0
299

Amazon в понеделник съобщи, че планира да открие първата си нова марка хранителни магазини в Калифорния догодина, като част от дългосрочната амбиция на компанията да стане по-голямо име в хранителната индустрия.

„Amazon отворя магазин за хранителни стоки в Woodland Hills през 2020 г.“, потвърди ръководителят на Amazon пред CNET в понеделник сутринта, скоро след като компанията публикува четири нови обяви за работни места за района. Woodland Hills е квартал в Лос Анджелис.

Магазинът ще бъде различен от Whole Foods, казва Amazon

Не беше уточнено дали разликата ще бъде в броя на обектите, нито какви ще бъдат ценовите политики или предлаганите марки продукти и дали ще има разлики и в тях. Но в обявите за работни места, компанията описва Whoodland Hills като „първият магазин за хранителни стоки на Amazon“, което предполага, че той също ще носи името на Amazon, освен ако не е измислен друго търговско название, което ще стане ясно в последствие.

Магазинът няма да използва технологията на Amazon Go за опериране без никакви касиери, опашки или физически служители. Касата ще бъде конвенционална, както във всички хранителни магазини, казаха от компанията.

В допълнение към Whole Foods, която закупи за 13,2 милиарда долара през 2017 г., Amazon предлага доставка на хранителни стоки чрез Amazon Fresh, основният уебсайт на Amazon и Prime Now.

The Wall Street Journal още през месец март започна да говори за потенциална инвестиция на компанията в отварянето на магазини за хранителни стоки, но до този понеделник, от Amazon не бяха потвърдили информацията. Миналия месец изданието заяви, че Amazon вече върху допълнителни магазини в Лос Анджелис, Чикаго и Филаделфия.

Новият магазин, макар и със само един потвърден физически обект за сега, носи нарастващата амбиция на Amazon, като планът е компанията да инвестира общо 800 милиарда щатски долара в сферата на хранителните стоки, където конкурентът Walmart е лидер, а Amazon дори след сделката си с Whole Foods, остава малък играч. Разширяването в хранителния сектор помага на Amazon по много начини – Укрепва лоялността на клиентите, тъй като хората са склонни да пазаруват в местен магазин всяка седмица и това може да осигури на компанията бърз растеж на приходите, който обикновено се колебае с около 20% на всяко тримесечие въпреки масивните размери на сумите.

Освен това, новата верига магазини може да позволи на Amazon да премине към по-масовия бизнес на хранителни стоки, тъй като очевидно предишният опит за навлизането в този сектор на компанията – магазините без служители Amazon GO, не беше насочена към широкия пазар, а по-скоро представляваше иновативен опит на компанията да направи революция в сферата на магазините за хранителни стоки.

Докато Amazon е известна с умелото си навлизане на нови пазари, новият магазин идва с много рискове. Няколко други физически магазини на Amazon, включително и Amazon Go и Amazon Books, към момента все още не носят особени приходи. Освен това, в хранителният бизнес маржините са значително по-ниски от всички останали индустрии, в които оперира компанията, така че за да успее да пробие, Amazon ще трябва да привлече клиенти с по-ниски цени, а едва след това да мисли за реални приходи.

0 0 глас
Оценете статията
Абонирай се
Извести ме за
guest
0 Коментара
Отзиви
Всички коментари