Облачното подразделение на Amazon, AWS, спечелиха престижен договор за обслужване на британското разузнаване, предава Financial Times. Сътрудничеството между двете страни ще включва не само споразумение за съхранение на данни, но също така и за информационен анализ и използването на изкуствен интелект за целите на секретните служби на Острова.

Amazon Web Services са били предпочетени за партньор от GCHQ, централната разузнавателна агенция на Великобритания, като услугите на компанията ще бъдат ползвани при общи операции на агенцията със служби, като MI5, MI6, Министерството на отбраната и други правителствени подразделения, засягащи сигурността на страната. Сред множеството дейности, които ще подпомага AWS ще е разпознаването на гласови данни, по-бързото търсене и намиране на информация в масивите на различните агенции, съхраняването на данни по защитен начин и сигурния им пренос и др. Според информация на изданието, сумата по сделката между двете страни варира между $700 милиона и $1.38 милиарда. Правителството на Великобритания отказва официално коментар по споразумението, но говорител на британския премиер Борис Джонсън е припомнил пред Financial Times, че правителството използва услугите на частния сектор нееднократно през годините, за да опази сигурността на страната.

Вестникът отбелязва, че сделката вероятно ще породи определени страхове, свързани с това, че най-секретната информация на страната ще се държи от чужда държава, но както отбелязват източници на медията, данните ще се съхраняват в центрове във Великобритания, като Amazon няма да имат достъп до информацията, която ще се съхранява в техния облак. Самите AWS спечели сходна сделка с Централното разузнавателно управление на САЩ (ЦРУ), както и с Агенцията за национална сигурност (АНС), сключена през август.

Абонирай се
Извести ме за
guest
0 Коментара
Отзиви
Всички коментари