fbpx
25.8 C
София

Amazon ще съди администратори на Facebook групи за фалшиви отзиви на продукти

Най-четени

Amazon предприема съдебни действия срещу администраторите на над 10 000 групи във Facebook, които по думите на компанията са служели като огнища за разпространение на фалшиви отзиви за продукти, в платформата на гиганта в онлайн търговията. Администраторите на групите са предлагали на потребителите заплащане или безплатни продукти в замяна на положителни отзиви, които заинтересованите членове е трябвало да публикуват от собствените си акаунти, за да могат отзивите да бъдат валидирани и да преминат алгоритмите за проверка на Amazon. В обвиненията на Amazon се твърди, че въпросните групи са отговорни за създаването на хиляди фалшиви ревюта във версията на Amazon за САЩ, Обединеното кралство, Германия, Франция, Италия, Испания и Япония. Само една от адресираните Facebook групи в съдебното дело, наречена „Ревюта на продукти в Amazon“ в превод от английски, според официалните данни на платформата, е имала над 43 000 членове.

Проблемът с фалшивите ревюта в Amazon е добре известен на потребителите и на регулаторните органи от години. В последно време обаче работата по разрешаването му ставаше все по-неотложна, тъй като търговците от трети страни, които продават в платформата, генерират все по-голяма част от нетните печалби на платформата. В правилата на Amazon през 2016 г. официално беше разписано, че се забраняват фалшивите отзиви в платформата, но четири години по-късно,     през 2020 г. разследване на Financial Times установи, че цели девет от десетте най-активни рецензенти на неговата платформа в Обединеното кралство са участвали в подозрителна дейност. Разследване на The Verge от преди няколко седмици хвърли повече светлина върху някои от тактиките, използвани в мрежата от групи във Facebook, които се занимават с генериране на фалшиви отзиви за продукти.

Екипът на Amazon се бори с фалшивите ревюта на продукти от години, в това число и предприе някои правни действия срещу т.нар. „брокери на ревюта“, които организират общности за писане на недействителни отзиви срещу възнаграждение, както и срещу търговците в платформата, които си поръчват фалшиви ревюта. По последни официални данни на компанията в световен план вече са назначени повече от 12 000 служители, които имат за задача да работят за предотвратяване на измами и злоупотреби в платформата, в това число на фалшиви отзиви. От 2020 г. насам екипът на Amazon е докладвал повече от 10 000 групи във Facebook, които са се занимавали със създаването на фалшиви отзиви.

От компанията казват, че използват комбинация от „усъвършенствани технологии, експертни изследователи и непрекъснато наблюдение“, за да откриват фалшиви отзиви в платформата. През последната година Amazon е спряла акаунтите на стотици продавачи в платформата за нарушаване на правилата, в това число и на тези за ползване на фалшиви ревюта. Според отчетите, само за 2020 г. компанията е успяла да премахне или да пресече публикуването на над 200 милиона фалшиви ревюта.


Коментирайте статията в нашите Форуми. За да научите първи най-важното, харесайте страницата ни във Facebook, и ни последвайте в Telegram и Viber или изтеглете приложението на Kaldata.com за Android, iOS и Huawei!

Нови ревюта

Huawei Watch GT 4 – среща на модата и иновациите около вашата китка

Съвсем не изненадващ е фактът, че  Huawei разполага с една от най-мощните екосистеми, когато става въпрос за носими устройства. Всяка година компанията обогатява своята...

Подобни новини