Amazon Alexa предсказа края на човечеството

5
2395

Виртуалният помощник Amazon Alexa направи „предсказание“ за гибелта на човечеството.

Тридесет годишният калифорниец Шон Кинър сподели, че е получил смарт колонката като подарък и почти не я е използвал. Но неотдавна, вграденият в колонката гласови помощник учудил и доста наплашил притежателя на устройството.

Шон Кинър сподели, че на 18 юни тази година, когато преминавал от кухнята в хола чул страна фраза, произнасяна от Amazon Alexa с равен тон. „Всеки път, когато затворя очите си, всичко което виждам е как умират хора“ („Every time I close my eyes, all I see is people dying„. Разбираемо е, че учудването на Шон е било страхотно. Той веднага дал команда на Alexa да повтори казаното, но изкуственият интелект казал, че не разбира командата.

Кинър зави, че преди изкуственият интелект да произнесе тази фраза, никаква гласова команда не му е била подавана. И още, в помещението, където се намира Amazon Alexa няма телевизор или каквото и да било друго устройство, което би провокирало устройството да произнесе подобна фраза.

В уеб-пространството се появиха маса шеги по този повод. Дали изкуствените интелекти и роботите не възстават? Може би, но всичко може да бъде обяснено и по друг, по-правдоподобен начин.

Но все пак, микрофоните на колонката отнякъде са чули тези думи. Най-вероятно на Кинър са му спретнали една много добра старомодна шега.

Случаят за пореден път ни напомня, че Amazon Alexa записва всяка команда, всеки разговор и всичко, което фиксират нейните микрофони. За да няма подобни изненади, препоръчва се внимателна проверка на приложението.


Коментирайте статията в нашите Форуми. За да научите първи най-важното, харесайте страницата ни във Facebook, и ни последвайте в Telegram и Viber или изтеглете приложението на Kaldata.com за Android, iOS и Huawei!

Абонирай се
Извести ме за
guest

5 Коментара
стари
нови
Отзиви
Всички коментари