fbpx
20.8 C
София

„Amazon, Apple, Facebook и Google са заплаха за икономиката и демокрацията на САЩ“

Най-четени

Даниел Десподов
Даниел Десподовhttps://www.kaldata.com/
Ежедневен автор на новини. Увличам се от съвременни технологии, оръжие, информационна безопасност, спорт, наука и концепцията Internet of Things.

Антимонополната комисия на Конгреса на САЩ обяви резултатите от своето разследване на четирите най-големи IT компании на Съединените Щати. Комисията официално обяви, че влиянието на тези технологични гиганти дотолкова е нараснало, че вече е заплаха за честните и нормални пазарни отношения. В представения доклад не са дадени препоръки за разделянето на бизнеса на четирите големи на части, но се предлагат редица мерки, които силно ще усложнят живота на голямата IT четворка. Препоръките на Комисията включва забрана за развитието на собствените интернет услуги с вреда за конкурентните подобни услуги, забрана за нови закупувания на потенциално конкурентни компании и затягане на общия антимонополен контрол върху тяхното поведение.

Докладът включва немалките 449 страници и е резултат на едногодишно разследване дейността на тези четири IT компании. Разследването бе ръководено от антимонополния подкомитет на американския Сенат. Кулминацията на това разследване бе проведеното през месец юли тази година изслушване, на което на ръководителите на четирите американски технологични гиганти Amazon, Apple, Facebook и Google бяха задавани маса твърде неудобни въпроси. Ето че сега това разследване се изля във вид на голям доклад и редица препоръки, които ще трябва да бъдат изпълнени.

‘Компаниите, които преди време бяха малки стартъпи аутсайдери, опитващи се да променят status quo, сега се се превърнали в огромни монополи, каквито за последен път видяхме в ерата на нефтените барони и железопътни магнати“ – се казва в доклада.

 

Авторите на доклада разкритикуваха генералните директори на голямата IT четворка. Те подчертаха, че по време на изслушванията техните ръководители са давали уклончиви отговори и изобщо не са бързали да сътрудничат при предоставянето на необходимите и важни за разследването документи. ‘Техните отговори често бяха безсмислени и уклончиви, което ни кара да се замислим, дали те не се считат за недосегаеми от страна на демократичния надзор‘ – пишат законодателите.

В доклада няма изисквания за разделяне бизнеса на тези компании, както стана навремето с Microsoft. Но има нещо по-друго – необходимост от въвеждане на нови закони, които да предотвратят дейността на тези компании на свързаните пазари. Трябва да се приемат такива закони, които забраняват на тези технологични гиганти да дават преимущество единствено на своите услуги и стоки в платформите, които те изцяло контролират. Като примери за антиконкурентно поведение се посочват алгоритмите в търсачката на Google, платформата на Amazon, закупуването на популярни и по-малки социални мрежи от страна на Facebook и безграничната власт на Apple в магазина за приложения App Store.

‘Тези компании имат твърде много власт и тази власт трябва да бъде контролирана, наблюдавана и регулирана. Заложени са нашата икономика и нашата демокрация’ – се казва в доклада.


Коментирайте статията в нашите Форуми. За да научите първи най-важното, харесайте страницата ни във Facebook, и ни последвайте в Telegram и Viber или изтеглете приложението на Kaldata.com за Android, iOS и Huawei!

Абонирай се
Извести ме за
guest

3 Коментара
стари
нови
Отзиви
Всички коментари

Нови ревюта

Подобни новини