AMD – „Ерата на персоналния компютър (PC), със сигурност не е приключила“

4
17

Главният изпълнителен директор на Advanced Micro Devices вярва, че персоналните компютри не само ще продължат да съществуват в сегашния им вид, но също така ще получат редица предимства от процесорите с вградено графично ядро.

Разговорите за края на ерата на персоналния компютър започват веднага след появата на първите персонални компютри на пазара. Напоследък тези разговори интензивно се подхранват от първоначалния успех на iPad – таблета на гиганта Apple, който не може да прави почти нищо, освен че помага да се продават продуктите, рекламирани от компанията и нейните партньори, както и да прави най-основни неща. Съвсем естествено, персоналните компютри продължават да съществуват и да увеличават функционалността си. Но за да се даде нов тласък на интереса към тях, ще бъдат необходими нов хардуер и софтуер.

„Ние сме в разгара на една от най-драматичните промени в начина, по който хората използват компютрите. Компютрите в продължение на години бяха най-вече текстово-базирани машини, манипулирани с мишки и клавиатури, но бързо стават по-богати – визуални мултимедийни центрове, контролирани от ръцете на потребителите, за които процесорната мощ изглежда е достатъчна „, казва Дирк Майер, директор на AMD, в статия във „Форбс“.

Високо-производителни централни процесори (CPU) и графични процесори (GPU) – достатъчно мощни за обработка на сложни визуални или други данни – съществуват от години, но в момента тези продукти са доста скъпи. Според главния изпълнителен директор на базираната в Сънивейл, Калифорния компания, така наречените Ускорени процесорни единици (APU), които съчетават x86 и графични ядра, ще позволят да се засили значително функционалността на компютрите, защото те са икономически ефективни, но мощни.

„Няма да мине много време, преди APU-тата да позволят мобилните хора да разнасят ултратънки лаптопи с мощността на суперкомпютър. Не е нужно човек да бъде инженер, за да установи, че това ще се случи. В сравнение с повечето Hi-End решения от сегашното поколение компютри, дори базовите модели на APU-базираните устройства ще предлагат повече процесорна мощ, поставяща нови предизвикателства пред разработчиците и дизайнерите, да създават още по-приятни, забавни и продуктивни приложения, контролирани чрез интуитивен интерфейс“, пише г-н Майер.

Имайки предвид, че първото поколение APU-та (с кодово име Ontario и Zacate) е предназначенo за ниския клас нетбуци и лаптопи, те едва ли ще имат някакво влияние върху пазара или софтуера. Във второто поколение (с кодово име Llano, което трябваше да бъде фактически първо поколение) APU-тата са насочени към масовия пазар, което може да остави по-голям отпечатък върху индустрията. За съжаление, Llano ще се появи в средата на 2011 г., което означава, че неговото съществуване може да има ефект върху пазара по някое време през 2012 г., ако не и по-късно.

4
ДОБАВИ КОМЕНТАР

avatar
4 Коментари
0 Отговори на коментарите
0 Последователи
 
Коментарът с най-много реакции
Най-горещият коментар
  Абонирай се  
нови стари оценка
Извести ме за
one-77
one-77

Един таблет (или лаптоп) никога няма да замени настолната машина.

miho
miho

И аз това се мъча да обясня на някои хора ама те са фанали по един лаптоп и… голяма работа…

jokuf
jokuf

Аз съм на мнение,че лаптоп е по-добре от настолен компютър …и да ,мога да играя игри 🙂 и да… мога да играя игри на терасата… а ти ?

vidon
vidon

Хм, удобни са мобилните компютри, но едва ли могат да съберат 2 или 3, или 4 хард диска. Представете си три относително малки, но пък доста бързи диска вързани в масив – спестявате куп пари от ssd и имате os която зарежда за 15сек. всичко, нещо невъзможно за ноутбуук, без ssd.