AMD сложи кръст на марката ATI

2
48

Марката ATI спира да съществува и вече няма да се използва за маркирането на нови модели видеоконтролери. Решението е на AMD, които са собственик на ATI. Името на продуктовата линия Radeon ще продължи да се използва, но пред него вече ще стои абревиатурата на AMD.

Решението е взето на базата на щателно проучване, което е показало, че марката AMD се търси повече от ATI и смяната на името ще повлияе добре на продажбите. Новите видеокарти вече ще се наричат AMD Radeon и AMD FirePro. Компанията подготвя и серия от нови продукти, сред които има хибрид между компютърен процесор и видеоконтролер, които са разположени върху един чип. Първите продукти от новата серия ще излязат в края на тази година и ще са с кодовото име Ontario. Те ще са сравнително слаби и при тях приоритет ще бъде ниската консумация на електроенергия. По-мощният хибрид ще излезе в началото на 2011 година и ще бъде наречен Liano. Той ще бъде четириядрен.

AMD са взели решението си за заличаването на ATI мотивирани от факта, че видеокартите им вече стоят добре на пазара и започват да задминават продуктите на основния конкурент – Nvidia. AMD са се погрижили и за отношенията си с основните производители на компютри. Смяната на името няма да повлияе на големите поръчки.

Съществуващите продукти с марката на ATI няма да бъдат преименувани. Смяната на имената ще важи само за продуктите, които предстои да бъдат пуснати на пазара. AMD вече публикува новите изображения, с които ще се маркират видеоконтролерите.

0 0 гласа
Оценете статията
Абонирай се
Извести ме за
guest
2 Коментара
стари
нови оценка
Отзиви
Всички коментари