fbpx
5 C
София

AMD увеличи дела си на свиващия се и без това пазар на GPU

Най-четени

Светослав Димитров
Светослав Димитровhttps://www.kaldata.com/
Занимава се със създаване на съдържание за уеб от 2009 г. с над 9000 написани новини за Калдата. Интересува се от SMM, Афилиейт и др.
AMD увеличи дела на свиващия се и без това пазар на графични решения. За това свидетелстват данните на анализаторите от Jon Peddie Research (JPR).

Според техните оценки, през второто тримесечие на 2016 г., доставките на GPU в световен мащаб са намалели с 4% в сравнение с предишните три месеца. Този регрес е два пъти по-силен от средното за последните десет години (2,44%).

На годишна база, обемът на пазара е намалял с 10%, а десктоп и ноутбук пазарните сегменти са регистрирали спад съответно с 6% и 12%.

В рамките на изследването, специалистите са обхванали категории от дискретни, интегрирани и хибридни процесори, вградените графики в различните терминали, промишлени компютри, както и чиповете, базирани на x86 архитектурата за таблети.

През април-юни 2016 година, AMD успя да увеличи своя дял на световния пазар на GPU с 0.4 процентни пункта спрямо първото тримесечие – до 13,5%. На годишна база, увеличението е още по-силно – с 2,8 процентни пункта

Пускането на хибридни процесори за настолните компютри е спаднало с 22,2%, а за ноутбуците – с 0,4%. Доставките на отделни чипове за десктопите на компанията се покачват с 4,03% от тримесечие на тримесечие, а в сегмента на портативните компютърни системи, доставките са спаднали с 3,7%.

Най-големият производител на GPU си остава Intel, чийто пазарен дял достигна 72,6% през второто тримесечие на 2016 година. Това е с 2.4 процентни пункта повече спрямо показателя за едногодишна давност, но с 2,7 процентни пункта по-малко в сравнение с второто тримесечие на 2015 година. Дружеството е намалява доставките на вградените графични решения за десктопите с 4,5% от тримесечие на тримесечие, но в сегмента на ноутбуците увеличава производството с 1,4%. Доставките на всички видове GPU от Intel са намалели с 0,7%.

От Nvidia доставките на графични процесори са паднали с 20%, а най-голям спад (28,2%) отчита категорията дискретни GPU за настолни компютри. Делът на компанията на световния пазар възлиза на 13,9% спрямо 16,7% в края на първите три месеца на тази година.

В отчета на JPR също така се посочва, че обемът на световния пазар на дискретните графични карти намалява с 20.8% през второто тримесечие спрямо първото, което е в резултат на сезонните фактори, изразени в разчистване на складовете от по-старите модели и излизането на нови продукти от Nvidia.


Коментирайте статията в нашите Форуми. За да научите първи най-важното, харесайте страницата ни във Facebook, и ни последвайте в Telegram и Viber или изтеглете приложението на Kaldata.com за Android, iOS и Huawei!

Абонирай се
Извести ме за
guest

2 Коментара
стари
нови оценка
Отзиви
Всички коментари

Нови ревюта

Подобни новини