Android бекъпите в Google Drive със сериозен проблем – как да го коригирате?

1
1324

Един от болезнените моменти при мигрирането от стар смартфон към нов под Android е, че е малко вероятно да започнете да използвате новото си устройство в същото състояние, докъдето сте стигнали със старото. Проблемът е още по-очевиден, когато мигрирате между смартфони на различни потребители, тъй като често един производител има собствени приложения и услуги за миграция на данни, настройки и приложения, което позволява по-лесния преход към нов телефон, когато той е част от екосистемата на същия производител като стария.

Google до някъде се опитва да намали този проблем, като използва рамката на услугите на Google Play и Google Drive, с което предоставя вградена услуга за управление и архивиране на Android в Google Drive. Това вградено решение създава резервни копия на контактите, историята на обажданията, текстовите съобщения и определени данни за приложения и настройки на устройството в Google Drive. Потребителите обаче се оплакват, че функционирането на опцията за създаване на резервни копия е нарушено през последните няколко месеца.

Според Android Police, няколко потребителите се оплакват през месеците как резервните копия на Google Drive са били изцяло счупени за тях. Бутонът „Създайте резервно копие сега“ в настройките е бил обезцветен и не може да се натиска, а телефонът спира да архивира данните без никакво предупреждение. Този проблем е забелязан на голямо разнообразие от устройства, като според портала има и още много други променливи, така че не може да се каже от къде точно произхожда проблема и кого засяга.

Решението

За съжаление, Google все още не са признали проблема, което означава, че няма официално решение за този недостатък. За щастие, можете да вземете нещата в ръцете си и да направите резервно копие чрез няколко ADB команди. Както бе споменато от XDA Senior Member Dexer125 в неговата тема, можете да принудите да се създаде резервно копие с помощта на командния интерфейс на shell за мениджъра за архивиране чрез следните команди:

  • adb shell
  • bmgr run
  • bmgr backupnow –all

Това трябва да създаде резервно копие на вашето устройство. Но разбира се, решението е любителско и се надяваме скоро Google да признаят за проблема и да излязат с официална корекция.

В този ред на мисли, не можем да не направим сравнение между функционирането на възможностите за бекъп на Apple устройствата. Там резервните копия работят винаги безупречно и без никакви колебания или дефекти. Но това разбира се е друг въпрос – все пак екосистемата на Apple имат десетки пъти по-малка номенклатура в сравнение с огромния набор от устройства работещи под Android.

Разработчиците на приложение съобщават, че проблемът не засяга само системните резервни копия, а и техните – редица услуги и приложения, най-вече тези за чат и разпращане на мигновени съобщения, като Viber, WhatsApp и други, идват с вградена възможност за копиране на историята на чата в облака. Но очевидно и тази възможност не функционира коректно.

1
ДОБАВИ КОМЕНТАР

avatar
1 Коментари
0 Отговори на коментарите
0 Последователи
 
Коментарът с най-много реакции
Най-горещият коментар
  Абонирай се  
нови стари оценка
Извести ме за
jkll
jkll

„Android бекъпите в Google Drive със сериозен проблем – как да го коригирате?“ ГРЕШНО! Android бекъпите в Google Drive СА със сериозен проблем – как да го коригирате? Научете български език, Арсов!