fbpx
-3.2 C
София

Android емулацията за Windows 10 може да отпадне

Най-четени

Иво Цеков
Иво Цеков
Автор, геймър, почитател на комедиите, Saturday Night Live и всичко друго, което може да извика усмивка на лицето.

Въпреки, че Windows не страда от липса на програми, неотдавна Microsoft разкри нова стратегия за привличането на приложения от други платформи, които да работят под Windows 10. Част от тази амбициозна идея бе т.нар. Project Astoria или опит за Android емулация, който обаче изглежда е на път да бъде прекратен преди изобщо да е видял бял свят.

От самото си обявяване, Project Astoria бе интересна, но противоречива инициатива. От една страна, това изглеждаше като решение на липсата на достатъчно приложения в началото на живота на Windows 10 и най-вече на неговата мобилна версия, но от друга страна мнозина го критикуваха, тъй като демотивираше разработчиците да инвестират време и усилия в Universal Windows App платформата. В крайна сметка, ако може просто да подкарате един Android АРК файл под Windows 10, защо изобщо да се занимавате със създаването на специални приложения за новата операционна система?

Project Astoria не бе единственият опит на Microsoft да разшири поддръжката на чужд софтуер в Windows 10. Подобни инициативи съществуват и за привличането на разработчици от други платформи. Така например, Islandwood поддържа портването на iOS приложения, а Westminster и Centennial – съответно на уеб и класически win32 приложения. Но при Islandwood например, все пак се изисква допълнителна настройка и пренаписване на кода на приложението за Windows 10, докато Project Astoria позволява да вземете един най-обикновен Android APK файл и да го инсталирате.

Това на свой ред създаде различни проблеми – от една страна, Windows разработчиците се почувстваха пренебрегнати, докато Android разработчиците започнаха да се опасяват от нова вълна на пиратство, тъй като Microsoft не им предлага безопасна и официална алтернатива на Play Storе, където да излагат приложенията си.

Сега според вътрешни източници в Microsoft, компанията вече изобщо не е сигурна за бъдещето на Project Astoria. Очевидно темата се обсъжда все по-малко в централата на гиганта, много въпроси са останали без отговор и е много вероятно идеята да не бъде реализирана. Засега Microsoft не коментира официално, но и не бихме могли да очакваме друго.


Коментирайте статията в нашите Форуми. За да научите първи най-важното, харесайте страницата ни във Facebook, и ни последвайте в Telegram и Viber или изтеглете приложението на Kaldata.com за Android, iOS и Huawei!

Абонирай се
Извести ме за
guest

0 Коментара
Отзиви
Всички коментари

Нови ревюта

Подобни новини