По време на конференцията Google I/O 2018 интернет гигантът представи публичната бета версия на своята мобилна операционната система Android P.

Новата версия на операционната система бе анонсирана в началото на месец март, но тогава основният фокус бе поставен върху възможностите, предлагани за разработчиците. С излизането на публичната бета, Google показа нововъведенията за потребителите.

1Нова навигация в интерфейса

В Android P, навигацията в интерфейса се осъществява само с два бутона, не с три, както бе досега. Остават централния бутони и бутонът „назад“, но той ще се появява само в приложенията.

През цялото време на екрана ще се вижда само един бутон, но многофункционален, разпознаващ жестове. При кликване върху този бутон, както сега, ще се показва десктопа. За да се появи менюто на многозадачността, бутонът трябва да бъде приплъзнат надолу. А ако приплъзването надолу продължи, ще се отвори менюто с приложенията. А при плъзгането на бутона наляво или надясно се дава достъп до последните използвани програми.

2Ново меню и нов програмен прозорец на многозадачността

Новият екран на многозадачността се нарича Overview (обзор) и вече предлага търсене и списък с предложени от системата приложения.

Последната функция използва машинно обучение – анализира се поведението на потребителя и се прогнозира кое приложение (приложения) е най-вероятно да бъде потърсено. Друг интересен момент е, че на екрана за многозадачност, приложенията не са просто намалени изображения, а са активни и потребителят може да използва техния интерфейс, да копира и вмъква между тях и т.н.

3Нова лента на уведомяване

Заедно с обновената навигация и основно меню, нов е и интерфейсът на лентата за уведомяване. Нейните ъгли са закръглени, а иконките са кръгли. При по-дълго натискане, тези иконки вече няма да показват допълнителните опции или информация, а ще прехвърлят потребителя в основното меню на настройките.

Освен това, месинджърите ще могат да показват не само текста на отделните съобщения, но и част от кореспонденцията, която ще може да бъде продължена, без да се отваря приложението. И още, в приложенията ще се появи възможност за използване на автоматичен отговор директно от лентата за уведомяване.

Google планира да добави машинно обучение в работата с уведомяванията. Системата ще следи, кои приложения се игнорират от потребителя и след известно време ще спре да ги показва.

4Контролният панел и „Дигиталното благополучие“

Google е добавил в Android P нов контролен панел, който събира и показва различна информация за потребителя: колко време е използвал смартфона през деня, колко време е отделил за всяко приложение, колко съобщения е получил. Google счита, че по този начин хората по-добре ще разберат как използват смартфоните си и по-лесно ще променят някои свои навици. Интернет гигантът нарече тази концепция „Цифрово благополучие“ (Digital Wellbeing)

Това далеч не са всичките възможности на този контролен панел. Добавен е контрол на времето. Потребителят може да си ограничи времето за използване на определени приложения и игри. Така например, възможно е да се зададе 1 час YouTube на ден и 30 минути за Facebook. Когато времето намалее се генерира съобщение. След това приложението се блокира и иконката става безцветна. А ако се кликне върху нея се появява съобщение, че зададеното време е изтекло. Всичко може да се промени от въпросния контролен панел.

Освен твърдия контрол на времето, новият контролен панел предлага и по-меката опция Wind down (намаляване темпото на работа до пълно спиране). Този режим се активира, когато е време за сън. Системата изключва всички уведомявания, а интерфейсът и приложенията стават черно-бели. Всичко работи, но монохромният екран ще напомня че това е време за сън.

5Новият режим „Не ме безпокойте“

В Android P е реализирана по-агресивна работа на режима Do Not Disturb. При неговото включване смартфонът изцяло прекратява показването на оповестявания. Те не се показват дори и на винаги активния дисплей. А ако трябва да бъдат получавани важни за потребителя съобщения, то в контактите трябва да бъдат направени съответните отметки.

6Нов начин за регулиране силата на звука

В Android P бутоните за регулиране силата на звука са винаги прикачени към медията. Звукът на съобщенията вече се регулира само от настройките. А при използването на бутоните за регулиране силата на звука, на екрана се появява иконка за тотално спиране на звука.

7Интеграция на приложенията в търсенето; бързо стартиране на техните функции

В Android P се дава възможност на разработчиците по-добре да интегрират своите програми в интерфейса на операционната система и с търсенето. Тези опции Google нарече Actions (действия) и Slices (парченца)

Actions позволяват на потребителите бързо да стартират определени функции на приложението, директно от менюто на Android P. Не се налага стартирането на самата програма.

Slices върши същото, но в търсенето. Така например, с въвеждането на адрес в търсенето е възможно да се прокара маршрута до него, без да се отваря Google Maps.

8Нов начин за заснемане на екрана

Най-после, след скрийншота, върху заснетото изображение може да се рисува и чертае. Това се предлагаше от много производители на смартфони, но в оригиналната Android тази възможност липсваше. Има и нов начин за правене на скрийншоти. Ако стандартната комбинация от намаляване–на–звука плюс бутон на захранването не сработва, може да се използва по-продължително натискане на бутона на захранването. Появява се меню, в което има иконка за скрийншот.

9Оптимизация на консумацията

Android има партньорско споразумение с DeepMind (също на Alphabet) за подобряване на автономността чрез машинно обучение. В Android P тази функционалност се нарича Adaptive Battery и дава възможност на системата да задава приоритет на приложенията, в зависимост от тяхното използване. Google счита, че по този начин може да увеличи автономността с 30%.

10Новият Material Design

Google въведе концепцията Material Design през 2014 година и зададе общата идея, как трябва да изглежда дизайна на тази платформа. Но концепцията не покри всички изисквания на дизайнерите и не всички я харесаха. Тази година Google обнови Material Design и представи новата концепция Material Theming. Сега има много повече възможности и се разчита на уеб-дизайна.

В Android P и новите приложения Google възнамерява да използва именно Material Theming.

И още, Google стартира новия уебсайт material.io, посветен на обновяването на Material Design.

 


Засега Android P е само кодово име. Google ще разкрие пълното име на новата версия на операционната система когато излезе нейният окончателен вариант – най-вероятно през есента.

Нищо не бе казано относно поддръжката на прореза в екраните на смартфоните. Може би тя ще се появи в следващите обновявания на Android P.

Абонирай се
Извести ме за
guest
3 Коментара
стари
нови
Отзиви
Всички коментари