Android 9 е инсталирана на 10,4% от мобилните устройства

13
753

Фрагментацията на мобилната операционна система Android беше и си остана голям проблем за Google, който с всяка нова версия предлага нови решения за справяне с проблема. През месец октомври миналата година интернет гигантът обяви, че актуалната ОС Android 9 Pie е инсталирана на 0,1% от Google Play устройствата. След половина година в общата картина има осезателни промени.

Дяловете на инсталираните различни Android версии:

 • Android 9.0 Pie: 10.4%
 • Android 8.1 Oreo: 15.4%
 • Android 8.0 Oreo: 12.9%
 • Android 7.1 Nougat: 7.8%
 • Android 7.0 Nougat: 11.4%
 • Android 6.0 Marshmallow: 16.9%
 • Android 5.1 Lollipop: 11.5%
 • Android 5.0 Lollipop: 3.0%
 • Android 4.4 KitKat: 6.9%
 • Android 4.3 Jelly Bean: 0.5%
 • Android 4.2 Jelly Bean: 1.5%
 • Android 4.1 Jelly Bean: 1.2%
 • Android 4.0 Ice Cream Sandwich: 0.3%
 • Android 2.3 Gingerbread: 0.3%

Според статистиките на Google, най-разпространената версия на Android си остава Oreo със своите 28,3%. Съвсем скоро трябва да излезе финалната версия на операционната система Android Q, но версията Oreo на зеления робот се очаква още дълго да доминира на пазара. А Android 9 от своя страна, ще продължи да увеличава своя дял с излизането на нови мобилни устройства.

Да си припомним, че Google обяви проекта Project Treble, който има за цел да ускори процеса за разпространение на новите версии. В края на миналата година интернет гигантът съобщи, че всички нови смартфони с Android 9.0 Pie са напълно съвместими с Project Treble, което съвсем скоро ще доведе до още по-бързото разпространяване на обновяванията.

13
ДОБАВИ КОМЕНТАР

avatar
3 Коментари
10 Отговори на коментарите
7 Последователи
 
Коментарът с най-много реакции
Най-горещият коментар
10 Автори на коментарите
ngc-bgМирославToto Motothe professorbuy this and that до MCMXLVIII Автори на последните коментари
  Абонирай се  
нови стари оценка
Извести ме за
Станислав
Станислав

Вече и на моето Lenovo Z5 🙂

Умерен Ретроград
Умерен Ретроград

Много е гадно че смартфона ми с андроид 4.1 умира от старост… GPS не работи вече, Батерията я изкара 5 дни с едно зареждане, я не. Копчето му се счупи, добре че намерих кой да ми го подмени. Имам драскотина на екрана, Камерата е малко дървена. Обаче каквито програми съм му инсталирал работят, няма реклами, няма спайуеър, няма самопроизволни нежелани ъпдейти, няма гугъл акаунт. Като му пусна интернета даже не се опитва да се свърже в къщи. Наскоро гледах един по-нов смартфон – Напълно неконтролируем, изобщо не може да бъде подкаран без гугъл акаунт, без предаване на лични данни, Активирането… Виж още »

Минувач
Минувач

Затова си купих iPhone

Toto Moto
Toto Moto

Прав си, на него не му трябва Android..

Аз ве аз
Аз ве аз

Пълни глупости. Можеш да си ползваш телефона без гугъл акаунт и можеш да прехвърляш файлове, като на флашка. С Андроид 9 съм.

buy this and that
buy this and that

Мой човек,щом си вързан с интернет,всичките ти данни отиват незнайно къде още с първоначалното включване на устройството. Това е опасно особено за телефоните,защото имаш тел. номер с пълното име и адрес и цялата информация за теб чрез егн. Няма значение с каква си OS и устройство! …Относно андроида-няма по шпионска платформа от него(с цел търговия)

MCMXLVIII
MCMXLVIII

Това са пълни глупости, все едно чета някой 60-годишен пенсионер, който за пръв път хваща телефон. Първо, карай си със стария телефон от преди 10 години, ако искаш и още 10, то вече всичко се сменя – китайците продават за без пари дисплеи, дъна, копчета и каквото още се сетиш – никой не те спира. Второ, някои приложения спират да работят на старите версии на Android или функционалността им намалява. И аз се кефех едно време, че Снапчата ми бачка на 4.2-ката, ама като няма ефекти, кел файда. Трето, какво значи „напълно неконтролируем“!? Че ти, ако очакваш всичко само да… Виж още »

buy this and that до MCMXLVIII
buy this and that до MCMXLVIII

Демек спокойно-ножа е дървен или в някои случаи кожен 🙂

the professor
the professor

това за ъпдейтите не е вярно точно при ъпдейт на com.google.android.dialer в 50% от случаите когато някой ми звъни, само звъни, без да светне екрана и при ръчно светване няма бутон за вдигане/отказване (и никакви индикации че ме търси някой), трябва ръчно да вляза в приложението и ако имам късмет да дигна навреме преди да са се отказали… деинсталирах ъпдейта и с фабричното приложение няма проблем вече няколко седмици

Мирослав
Мирослав

Всички ги гони някаква параноя, че постоянно някои ги следи, защото видите ли ще извлекат някаква много важна информация от тях.
Постоянно ми излизат реклами на стоки които съм закупил или подобни!

ngc-bg
ngc-bg

@MCMXLVIII, „напълно неконтролируем“ означава, че това е операционна система и по дефиниция тя трябва да е под твой контрол, в качеството ти на собственник. OS има за цел управление на хардуера и предоставяне на интерфейс/и за оперирането с хардуера от страна на потребителя. Андроид предоставя тези неща на 100%, но има стотици други фийчъри, които не се вписват в дефиницията за OS. Всички те са „вградени“ в OS, което е неприемливо. Същото в голяма степен важи и за iOS. Общо казано – нямаме контрол в/у операционната система на всякакво ниво, въпреки че я закупуваме заедно с хардуера. Ако имахме възможност… Виж още »

the professor
the professor

тотал командер е идеален за прехвърляне на файлове… аз ги прехвърлям direktno през wifi на шерната папка на компа си или през scp под линукс… без инсталацията на боклуци на компютъра…

the professor
the professor

бях на pie, хич не ми хареса как цоца батерията (за 3 дни свършва и тел. се изключва, а на орео държеше по 10-12, и никой да не ми твърди, че батерита заминава, сега пак си държи по 10 дена с моето ползване) и реших или ще брикна телефона или ще се върна на орео. е, стана второто и пратих телефона по гаранция, като на писах че не искам pie и пак съм на oreo :). piе шпионира здраво, запазва всичи търсения, независимо че ползвам друг браузър и съм настроил да трие да трие всичко при излизане… същия браузър прави… Виж още »