Дните, в които се налага да носите със себе си шофьорската книжка, личен документ, пропуск на работното място или карта за градския транспорт, вече са към края си, благодарение на нов пробив от Google и Qualcomm.

Двамата технологични гиганти се обединиха в партньорство по създаването на електронни идентификационни инструменти в следващата версия на най-популярната мобилна операционна система на Google – Android R.

По време на срещата на върха на Snapdragon в Хавай компаниите разкриха, че платформата Snapdragon на Qualcomm ще бъде първата мобилна платформа (SoC), която ще поддържа Identity Credential API в Android R, която се очаква да стартира през следващата година.

Мобилна идентификация

Много аспекти от нашето ежедневие, вече са обвързани с удостоверяване и разпознаване посредством дигитални платформи – като тръгнем от документите за самоличност и шофьорските книжки и стигнем до кредитни карти, пропуски за вход, ваучери за пазаруване, абонаментни карти в магазини и много други. Всички те изискват собствено място за съхранение и внимателно третиране, за да работят. Освен това, винаги може да се случи да забравите някоя точно, когато най-много ви трябва или пък тя да спре да работи/да прояви дефект. Какво по-просто от това всички идентификационни инструменти да бъдат на едно място – във вашия смартфон?

Към момента, вече видяхме опит това да се случи чрез технологията на NFC, която позволяваше да клонирате физическите си карти за вход, разплащане и удостоверяване и да ги използвате чрез мобилното си устройство. Но концепцията е неефективна по няколко причини – би било доста трудно да се клонират всички карти – някои от тях имат доста високи нива за криптиране, които не са съвместими с повечето мобилни телефони. Освен това, технологията не е чак толкова съвършена.

Според предварителната информация за работата на технологията, потребителите ще могат да се верифицират както онлайн, така и офлайн. Това би могло значително за ускори процесите при удостоверяване при закупуване на стоки и услуги, но също така да предложи допълнителен слой защита към сигурността на мобилните потребители.

Какво да очакваме от Android R?

Qualcomm и Google не се впускат в прекалено много подробности за това как действително ще работят API-тата, но по-рано тази година беше разкрито, че последният работи по нов стандарт мобилни шофьорски книжки за смартфони за жителите на САЩ, въпреки че все още няма официално оповестена дата за стартиране.

Вероятно услугата е на път да стартира като част от платформата Snapdragon 865, обявена от Qualcomm тази седмица и ще бъде достъпна за по-голямата част от най-добрите Android смартфони през 2020 г.

Този ход идва като част от непрекъснатия стремеж на Qualcomm и Google за това, което бившият Кит Кресин определи като „превръщането в най-сигурната Android платформа в света“.

Все още не се знае много за Android R, но вероятно той ще бъде пълен с множество подобрения за мобилните потребители.

0 0 глас
Оценете статията
Абонирай се
Извести ме за
guest
7 Коментара
стари
нови оценка
Отзиви
Всички коментари