Apple беше глобена за забавянето на по-старите модели на iPhone

8
3904

Apple беше глобена 25 милиона евро за това, че умишлено забавя по-старите модели на iPhone без да уведомява потребителите.

Глобата беше наложена от Френската генерална дирекция за конкуренция, потребление и предотвратяване на измами, която заяви, че потребителите не са били предупредени за това.

През 2017 от Apple потвърдиха, че са забавили някои модели на iPhone, но оправдаха решението си с това, че са го направили, за да „удължат живота на устройствата“. В свое изявление компанията обяви, че е разрешила спора си с институцията.

Защо Apple забавя старите айфони?

Много потребители подозираха отдавна, че от Apple забавят по-старите си модели, за да насърчат хората да надградят до новите, когато излязат. През 2017 компанията потвърди, че действително е забавяла някои модели, които вече застаряват, но не с цел да увеличат продажбите. Обяснението им е, че с времето литиевойонните батерии губят способността си да отговарят на потребностите на устройствата. Това би могло да доведе до внезапното изключване на iPhone в опит да предпази електронните си компоненти.

Затова Apple пусна софтуерно обновление за iPhone 6, iPhone 6s и iPhone SE, което изглади проблемите с „производителността на батерията“. Тази практика беше потвърдена след като потребител сподели своите тестове в YouTube, които показват, че неговият iPhone 6S се е забавил с годините, но след смяна на батерията отново се е забързал.

[youtube https://www.youtube.com/watch?v=qCD_psdhCuU

Какво казват от дирекцията?

Френската институция каза, че собствениците на iPhone “не са били уведомени, че инсталирането на обновления за iOS (10.2.1 и 11.2) може да забави устройствата им“. От нея твърдят, че извършеното от Apple престъпление е „заблуждаваща търговска практика“.

Компанията се е съгласила да заплати глобата. Като допълнителна част от споразумението, от Apple трябва да показват известие на френскоезичният си сайт в продължение на месец.

Apple забавя ли все още старите модели на iPhone?

Да. След като Apple потвърди практиката си през 2017, от компанията са я приложили и на други модели, които включват:

  • iPhone 6, 6 Plus, 6S, 6S Plus
  • iPhone SE
  • iPhone 7 и 7 Plus
  • iPhone 8 и 8 Plus с iOS 12.1 или по-нова
  • iPhone X с iOS 12.1 или по-нова
  • iPhone XS, XS Max и XR с iOS 13.1 или по-нова

Тази настройка се включва само когато батерията започва да деградира и сега iOS предлага по-ясно обяснение на потребителите, когато управлението на производителността се включи.

„Ефектите от управлението на производителността на по-новите модели може би ще е по-малко забележимо поради по-напредналият им хардуерен и софтуерен дизайн“ съобщиха от Apple.

8
ДОБАВИ КОМЕНТАР

avatar
3 Коментари
5 Отговори на коментарите
1 Последователи
 
Коментарът с най-много реакции
Най-горещият коментар
  Абонирай се  
нови стари оценка
Извести ме за
БегиМани
БегиМани

Отдавна трябваше да ги глобят и не само във Франция! И за други техни некоректни практи трябва и ще ги глобят. А тяхното смехотворно оправдание е толкова жалко, че не е истина. Некадърните им „инженери“ не са си свършили работата и после софтуерният отдел трябва да им замазва л@ната. Защо андроид смартфоните не се изключват внезапно, когато им деградира батерията?!

Жеко
Жеко

Изключват се и още как…

БегиМани
БегиМани

Това да не са ти нагризаните боклуци?! При андроид смартфоните когато им деградира батерията вместо 4-5-6 часа SoT (Screen on Time) имаш 1-2-3 часа, но си ги ползваш пълноценно без изкуствено забавяне на процесора!

Питанката
Питанката

Рестартират си се като пичове още преди да им деградира батерията, сега не знам как са, но когато ползвах 2012 Самсунг беше страшна мъка

zoro
zoro

За такава сериозна злоупотреба глобата е малка пък и е само за Франция.

Компания която си позволява да прави такива неща на потребителите си не заслужава парите им и трябва да бъде бойкотирана.

no more apple
no more apple

Преди повече от две години ме изгубиха като клиент точно поради тази причина.

червеи
червеи

Когато се случи това през 2017 (буквално след един ъпдейт телефона стана почти неизползваем) казаха, че са го направили защото батериите ни били остарели и ако ги сменим телефоните щели да се оправят. Не мисля, че телефона беше стар, но както и да е…След което намалиха цената за смяна на батерията за 40 долара или нещо такова (иначе беше около 100). Резервирах си час за смяна на батерията в магазин на апъл (не ай стайл или каквито там са в България). Наложи се да изчакам две седмици докато ми дойде часа, защото имаше много хора като мен, но поне казаха… Виж още »

Мустанг
Мустанг

Батерията можеш да я убиеш и на нов телефон по елементарен начин: не спираш wifi/4g, gps и т.н. Има хора никога не ги спират и после вие на умрело. Имах iphone SE 2016-та. При разумно ползване, го продадох миналата година и беше на 91% battery health. 😉 Android-ските телефони, като им се скапе батерията, при тех телефона спира от раз. Как си е 45% и „БУМ“ – телефона умира. Така, че Apple са подходили по-интелигентно. Трябвало е само да предупредят клиентите си.