Apple беше глобена за забавянето на по-старите модели на iPhone

8
4051

Apple беше глобена 25 милиона евро за това, че умишлено забавя по-старите модели на iPhone без да уведомява потребителите.

Глобата беше наложена от Френската генерална дирекция за конкуренция, потребление и предотвратяване на измами, която заяви, че потребителите не са били предупредени за това.

През 2017 от Apple потвърдиха, че са забавили някои модели на iPhone, но оправдаха решението си с това, че са го направили, за да „удължат живота на устройствата“. В свое изявление компанията обяви, че е разрешила спора си с институцията.

Защо Apple забавя старите айфони?

Много потребители подозираха отдавна, че от Apple забавят по-старите си модели, за да насърчат хората да надградят до новите, когато излязат. През 2017 компанията потвърди, че действително е забавяла някои модели, които вече застаряват, но не с цел да увеличат продажбите. Обяснението им е, че с времето литиевойонните батерии губят способността си да отговарят на потребностите на устройствата. Това би могло да доведе до внезапното изключване на iPhone в опит да предпази електронните си компоненти.

Затова Apple пусна софтуерно обновление за iPhone 6, iPhone 6s и iPhone SE, което изглади проблемите с „производителността на батерията“. Тази практика беше потвърдена след като потребител сподели своите тестове в YouTube, които показват, че неговият iPhone 6S се е забавил с годините, но след смяна на батерията отново се е забързал.

[youtube https://www.youtube.com/watch?v=qCD_psdhCuU

Какво казват от дирекцията?

Френската институция каза, че собствениците на iPhone “не са били уведомени, че инсталирането на обновления за iOS (10.2.1 и 11.2) може да забави устройствата им“. От нея твърдят, че извършеното от Apple престъпление е „заблуждаваща търговска практика“.

Компанията се е съгласила да заплати глобата. Като допълнителна част от споразумението, от Apple трябва да показват известие на френскоезичният си сайт в продължение на месец.

Apple забавя ли все още старите модели на iPhone?

Да. След като Apple потвърди практиката си през 2017, от компанията са я приложили и на други модели, които включват:

  • iPhone 6, 6 Plus, 6S, 6S Plus
  • iPhone SE
  • iPhone 7 и 7 Plus
  • iPhone 8 и 8 Plus с iOS 12.1 или по-нова
  • iPhone X с iOS 12.1 или по-нова
  • iPhone XS, XS Max и XR с iOS 13.1 или по-нова

Тази настройка се включва само когато батерията започва да деградира и сега iOS предлага по-ясно обяснение на потребителите, когато управлението на производителността се включи.

„Ефектите от управлението на производителността на по-новите модели може би ще е по-малко забележимо поради по-напредналият им хардуерен и софтуерен дизайн“ съобщиха от Apple.

0 0 гласа
Оценете статията
Абонирай се
Извести ме за
guest
8 Коментара
стари
нови оценка
Отзиви
Всички коментари