Apple бяха специални гости на конференцията Interspeech 2019 в швейцарския град Грац, където представиха любопитно изследване. Според проучването, степента на вяра и привързаност към диалоговия дигитален асистент нараства, когато отсрещната страна поддържа нивото на разговорливост на потребителя, а също така че характеристиките, които са нужни, за да бъде отговорено адекватно на поведението на потребителя, може да бъде извлечено от моделите на речта на собствениците на тези асистенти.

„Ние смятаме, че един ефективен метод за увеличение на доверието в дигиталните асистенти е те да повтарят стила на поведение на отправяните към тях запитвания, особено степента на „бъбривост“ (chattiness). Ние дефинираме условно „бъбривостта“ като степента, до която едно запитване е прецизно (висока информационна наситеност), съпоставено срещу разговорливо (ниска информационна наситеност)“, пишат авторите на доклада (pdf).

За целта на своето изследване, специалистите от Apple са провели анкета сред 20 човека, при която те са отговаряли на различни въпроси, свързани с начините, по които използват дигиталните си асистенти, в това число честота на използване и типовете въпроси, които обикновено им задават. След това пред анкетираните е поставен телевизор, на екрана, на който са били представени инструкции – да насрочват срещи, напомняния, да искат информация за времето и упътване, търсят в Мрежата и др. След края на теста, анкетираните били помолени да категоризират дадените отговори – тяхната точност, дали не им звучат грубо или погрешно и т.н. Втори тест, подобен на първия бил проведен, но този път била изпитвана степента на тяхната разговорливост, като освен телевизор, в експеримента били включени камера, микрофон и дълбочинен сензор, които да улавят техните изражения и глас.

От показаните резултати станало ясно, че по-голямата част от участниците (70%) предпочитат по-обстоятелствените отговори пред по-стегнатите. И освен това, хората, които били определени за „бъбриви“ (60%) предпочитали именно такъв род взаимодействия, докато тези, за които било установено, че не са „бъбриви“ (40%) предпочитат по-кратки взаимодействия.

„Ние показваме, че мнението на потребителя за доверието и привързаността към дигиталния асистент се подобрява, когато асистента отговаря на степента на бъбривост, и че информацията, която е необходима да се извърши едно подобно реципрочно отразяване може да се извлече от речта на самия потребител. Хората са способни да проявят доверие и приятелство посредством поведенческо отразяване, при което отсрещната страна в разговора повтаря стила на взаимодействие на другата страна, докато те преговарят за установяването на един съгласуван модел на света“, заключават изследователите. Вероятно е това проучване да бъде използвано за подобряване на възможностите на дигиталния гласов асистент на Apple, Siri, недостатъците, на който биват изтъквани често от собствениците на устройства на компанията.


Коментирайте статията в нашите Форуми. За да научите първи най-важното, харесайте страницата ни във Facebook, и ни последвайте в Telegram и Viber или изтеглете приложението на Kaldata.com за Android, iOS и Huawei!

Абонирай се
Извести ме за
guest

0 Коментара
Отзиви
Всички коментари