Apple вече не е най-голямата публична компания и едва ли скоро ще стане

0
987

Пазарната капитализация на Apple отдавна прехвърли $1 милиард и с изключение на няколко спада, продължава да остава на това високо ниво. Съвсем доскоро корпорацията от Купертино бе компанията с най-голямата цена – около $1,2 трилиона, но тези дни лидерът в тази област неочаквано се смени.

На 11 декември на фондовата борса започнаха да се търгуват акциите на нефтената компания от Саудитска Арабия Saudi Aramco. Още през първия ден от началото на продажбите цената на акциите на Saudi Aramco скочи с 10%. В резултат от това, пазарната капитализация на компанията от Саудитска Арабия достигна ниво от $1,88 трилиона и по този начин Apple остана на второ място.

При обявяването на IPO, акциите на Saudi Aramco се търгуваха при цена 32 саудитски риала (около $8,5). За един ден цената на една акция нарасна до 35,2 риала ($9,4), като по този начин капитализацията на компанията достигна $1,88 трилиона. Принцът на Саудитска Арабия Мохамед бен Салман, който считаше, че цената на Saudi Aramco ще достигне $2 трилиона, но анализаторите и банките явно не са съгласиха с това и капитализацията на тази компания само докосна заветните $2 трилиона.

Да отбележим, че в тройката лидери по пазарна капитализация от дълго време бяха само технологичните гиганти от Силициевата долина. Освен Apple с пазарна капитализация $1,2 трилиона, в челната тройка бяха включени Microsoft с пазарна цена $1,15 трилиона и Alphabet с пазарна капитализация $0,96 трилиона. Сега лидер е нефтената компания Saudi Aramco.

0 0 гласа
Оценете статията
Абонирай се
Извести ме за
guest
0 Коментара
Отзиви
Всички коментари