fbpx
9.1 C
София

Apple вече продава аудиокниги озвучени с помощта на изкуствен интелект

Най-четени

Пазарът на аудиокниги става все по-популярен и носи все по-големи печалби, а Apple определено иска да получи по-голямо парче от този набъбващ пай – дотолкова, че е готова да разгневи издателите и авторите с наскоро пуснатия каталог с книги с разказ не от озвучител, а изцяло с помощта на изкуствен интелект.

Apple има нов каталог с аудиокниги, създадени без помощта на озвучители. Според Купертино новата опция, базирана на изкуствен интелект, ще донесе иновации, качество и пари на традиционния пазар на Apple Books. Някои издатели и партньори не са толкова нетърпеливи да изпробват ИИ, тъй като все още са привърженици на традиционния човешки глас като форма на изкуство.

Говореше се, че Apple ще пусне новия си каталог с аудиокниги в средата на ноември, но забавянията и враждебните пазарни условия доведоха до по-тих старт, както посочва The Guardian. Apple описва своя дигитален разказ като начин да даде възможност на независимите автори и малките издателства услуга, която надхвърля малката част от книгите, които обикновено се конвертират в аудио за традиционния пазар на аудиокниги.

Цифровите гласове, използвани за аудиокнигите, базирани на изкуствен интелект са създадени и оптимизирани за конкретни жанрове, казват от Apple, като се започне от художествената литература и романтичните електронни книги. Новият подход към цифровия разказ обединява „усъвършенствана технология за синтез на реч с важната работа на екипи от лингвисти, специалисти по контрол на качеството“, отбелязва Apple, като аудиоинженерите произвеждат висококачествени аудиокниги от стандартен файл с електронна книга.

Аудиокнигите, базирани на изкуствен интелект, са представени като „ценно допълнение към професионално разказаните аудиокниги“, тъй като Apple казва, че все още е отдадена на „магията на човешкия разказ“ с човешката интонация и инфлексия, които са известни с това, че е трудно да бъдат възпроизведени със изкуствени гласове. Apple се обърна към потенциални партньори, които да се присъединят към проекта съгласно стандартно споразумение за неразкриване на информация, но някои от издателите изобщо не се съгласиха да се включат в новата програма.

Дейвид Карон, копродуцент в голямо издателство на аудиокниги за канадския пазар, се застъпва за традиционния подход към създаването на аудиокниги.

„Разказвачът внася цял нов спектър от изкуство“, казва Карон, създавайки нещо, което е „различно от печатната книга“ и не звучи изкуствено.

Канадският литературен агент Карли Уотърс заяви, че компании като Apple просто искат да печелят пари и нямат истинско уважение към творческите възможности на аудиокнигите.

Те искат да правят повече съдържание и това е всичко, но синтетичният глас „не е това, което клиентите искат да слушат“. споделя той.

Освен че разгневява част от индустрията за създаване на аудиокниги, новият подход на Apple към изкуствения интелект може да стане още една причина регулаторните органи да проучат внимателно бизнеса на Купертино в търсене на потенциални антиконкурентни поведения и похвати. Spotify се опитва да ускори тези проверки с наскоро стартиралия сайт Time to Play Fair, където компанията обвинява срещу привидно тромавия процес на закупуване на аудиокниги от Apple и несправедливите условия и такси към издателите.


Коментирайте статията в нашите Форуми. За да научите първи най-важното, харесайте страницата ни във Facebook, и ни последвайте в Telegram и Viber или изтеглете приложението на Kaldata.com за Android, iOS и Huawei!

Абонирай се
Извести ме за
guest

2 Коментара
стари
нови оценка
Отзиви
Всички коментари

Нови ревюта

Подобни новини