fbpx
-11.2 C
София

Apple въвежда програма за ъпгрейд на устройствата за бизнес клиенти

Най-четени

Apple въвежда нова програма за бизнес клиенти, която позволява на компаниите да надграждат редовно своите компютри срещу сравнително ниска месечна такса. Публикация в социалната мрежа Twitter на Макс Вайнбах показва изображение на нов рекламен материал на Apple, в който се анонсира „Програма за надграждане на преносими Mac компютри“, която се е появила на редица клиенти, които имат достъп до бизнес портала на компанията.

Услугата изглежда се предлага като за начало само в някои ограничени региони, като в тях ще бъде достъпна в партньорство с CIT Group, която вече има опит в това да предлага подобни програми за периодично обновяване на техниката на бизнес клиенти. За изненада открихме, че Apple дори е дала публична стандартна ценова листа още в началото на анонса на тази своя услуга. За 13-инчовия MacBook Air 13 цената за ъпгрейд ще струва 30 щатски долара на месец, докато при 13-инчовия MacBook Pro за 39 щатски долара, а при 14-инчовият модел MacBook Pro услугата се увеличава до 60 долара месечно. Най-скъпа ще бъде тази възможност за 16-инчовия MacBook Pro – при него цената ще достигне до 75 щатски долара на месец. Apple не отговори на исканията за допълнителен коментар относно услугата, изпратени от популярния технологичен портал The Verge. От CIT Group също са отказали допълнителен коментар и са насочили исканията за повече информация към Apple.

Процесът на абониране за тази услуга, както е посочено на сайта на Apple, започва със стандартно заявление за финансиране – необходимо е ръководителите на компанията да подпишат необходимите документи за заявка за участие в кампанията, а след одобрение CIT ще подава необходимите данни за доставка на нови устройства от името на бизнеса. Страницата на програмата е озаглавена „Apple M1 Refresh”, което разкрива намерението на компанията да подтикне бизнеса да надгради своите Intel устройства от серията Mac към новите серии, базирани на собствените Arm – базирани чипове на Apple, които са по-производителни и енергийно ефективни.

Наличната информация не казва какви са минималните количества за поръчки от името на една организация, нито по какъв начин компаниите ще стават изцяло собственици на придобитите в рамките на програмата устройства, ако изобщо има такава вероятност.

Обикновено организациите с акаунти на Apple Business and Education (K-12 или Higher Ed) могат да създадат поръчка за покупка на устройства и аксесоари, като използват специален сайт на Apple Store. Apple предлага финансиране на тези партньори, но обикновено то е за пълните суми за покупка (с изключение на някои малки отстъпки). Тази нова програма за надграждане на Mac вече дава възможност на тези организации да наемат MacBook срещу месечно заплащане на такси за устройствата, въпреки че не се споменава дали ще бъдат налични аксесоари или други компютри.

Ако приемем, че малък бизнес с петима служители се нуждае от пет MacBook Air, те потенциално биха могли да ги имат за $150 / месец (като могат да приспаднат и ДДС от ползваните лизингови продукти), но ще трябва да ги задържат поне 90 дни, преди да могат да надграждат. Все пак това означава, че вместо да плаща 4995 долара предварително за петте преносими компютри, малкият бизнес може да ги държи около 33 месеца, преди да достигне пълната цена, която трябва да плати за тях, което е доста изгодна оферта.

Това се съчетава добре с пакета за поддръжка Small Business Essentials, който Apple обяви през ноември, позволявайки на малките стартиращи фирми да работят – и да инвестират в хардуера на Apple, без да харчат много пари. На този етап на изглежда компанията да има намерения да пусне подобна програма за физически лица за линиите MacBook , която да наподобява кампания като например възможността за ползване на програма за надграждане на iPhone, която Apple предлага от 2015 г. Все пак служителите в малкия бизнес, които внимателно наблюдават годишния цикъл на опресняване, може да бъдат доста доволни, че ще имат възможност да получават нови компютри по-често.

През последните няколко години Apple отчита в своите финансови резултати, че все по-голяма част от ръста в приходите ѝ идва от предлагането на услуги и залагането на бизнес модел, който не е центриран толкова около придобиването на стоки, а в абонаментното заплащане за нейните продукти. Така например софтуерните ѝ абонаментни продукти и App Store са едни от най-печелившите ѝ звена. От друга страна, в същото време можем да наблюдаваме подобна тенденция и на увеличаване на интереса към абонаментния търговски модел и в цялата технологична индустрия, но и не само. Все повече хора и предприятия са по-склонни да заплащат месечен абонамент, за да ползват услугите и стоките, които иначе традиционно биха могли да си купят с еднократно плащане с висока цена. Така изобщо не изглежда чудно, че Apple иска да пусне подобна услуга на пазара по отношение и на линиите си лаптопи MacBook, което би засилило интереса и покупките от страна на множество бизнес клиенти на компанията. Този модел на ъпгрейд, който силно наподобява лизинг, но предлага и някои разлики спрямо лизинговите услуги, позволява на компаниите да се възползват от данъчни облекчения, тъй като в много региони по света лизинговите услуги се ползват с преференциални данъчни условия и дават възможности за данъчни облекчения.

Абонирай се
Извести ме за
guest
2 Коментара
стари
нови
Отзиви
Всички коментари

Нови ревюта

Подобни новини