От дълго време Apple получава критики за манията си да контролира клиентите и какво могат да правят те с продуктите на компанията. Най-силната критика се отнася до много скъпите ремонти на всичко – от iPhone до MacBook.

Сега разбираме, че компанията е представила пред Конгреса на САЩ много интересна информация. Въпреки, че поправките струват двойно и тройно спрямо това, което взимат другите сервизи, Apple регистрира загуби от бизнеса си за ремонти.

От подкомитета на съдебната власт на Камарата молят представителите на компанията да идентифицират приходите си от това перо на дейност, предават The Register.

„За всяка година от 2009-та насам, разходите по предлагане на ремонтни услуги надхвърлят приходите, които генерираме.“,бива отговорът.

Да, смяната на екран за 329 долара, смяната на батерия за 80 долара и всичко останало, не позволяват на Apple да регистрира печалба. Странно, нали?

Истината е, че от Купертино боравят много умело със счетоводните практики

Всичко започва от AppleCare удължаването на гаранцията. По принцип получаваш 1 година при покупката на продукт. Ако искаш по-изгодни цени за ремонт, след тази година трябва да си платиш за повече гаранция. Цената на услугата е между $29 и $199 долара за удължаване между 1 и 3 години, според продукта. И въпреки тази гаранция, ще трябва да доплащаш между $99 и $249 долара за ремонт.

Кой нормален би си платил това?

Истината е, че ако нямаш гаранция, едно посещение на магазина може да струва повече от нея. В някои случаи в САЩ, поправката може да се таксува на час – между $45 и $140. За смяна на хард диск на MacBook можеш да получиш фиксирана оферта от $450.

Казваш си, че е по-добре да отидеш в друг сервиз. Да, но Apple от години ограничава броя на сервизите, които са оторизирани да поправят устройствата им. Това е с цел изкуствено завишаване на цените. Постоянно се работи по въпроса с демотивацията на потребителите да използват сервизи на трети лица.

Именно заради тази практика и недоволството, което тя предизвиква, стигаме до изслушването пред Конгреса

Резултатът е бавен и внимателно контролиран процес по разширение на списъка с одобрени от Apple сервизи. Но дори сега в САЩ, сервизите трябва да изпратят служителите си на специален курс за поправка на Apple продукти, преди да получат позволението. От „Ябълката“ са се погрижили да има много възможности за контрол на избора по веригата – по-време на курса, оценяване в последствие, измерване на одобрението и прочие.

От Apple настояват, че от този контрол има нужда, тъй като технологията им е супер сложна и само специалисти и високо обучени техници могат да се справят с нея.

„Целта ни е да постигнем безопасен ремонт, на който нашите клиенти да могат да разчитат. Без значение дали е извършен от Apple или оторизиран сервиз. Инвестирали сме много време и пари в продуктите ни, за да бъдат лесни за използване от потребителите. Те все пак остават сложни и много технически машини.“, продължават от компанията.

Неоторизираните ремонти може да не спазват процедурите за безопасност и поправка. Това може да доведе до неправилно функциониране, проблеми с качеството и проблеми със сигурността. Неправилното поставяне на винтчетата и кожусите оставя хлабави компоненти. Те могат да наранят други части, като батерията например, което да доведе до прегряване и инцидент, продължават от Apple.

И въпреки всички тези обяснения – достоверни или не – как се стига до финансовата загуба?

Компанията смята високите цени, които клиентите е трябвало да платят, ако не са удължили гаранцията си. Ако един клиент плати $199 за AppleCare+ на своя iPhone XS Max и в последствие дисплеят му е подменен за $29, вместо за $329, Apple смята, че е на загуба от $101.

Това разбира се тотално игнорира факта, че реално разходите на Apple не са никак близо до $329 долара. Няма как да знаем колко точно струва подмяната на дисплея на споменатия телефон, от Apple добре пазят информацията в тайна. Очевиден факт обаче е, че това е един от лостовете на компанията да печели пари от хората, като в същото време се изкарва на загуба.

Има и още един интересен въпрос, с още по-интересен отговор от страна на Apple

Въпрос: Отбелязвате, че 84% от приложеният в App Store не носят никакви приходи за компанията. Моля обяснете как Apple избира останалите 16%, които споделят приходите си?

Отговор: Разработчиците, а не Apple, решават дали приложението им да струва пари. Ако то е безплатно, потребителите не плащат нищо, съответно не получаваме нищо. Монетизацията на приложенията с реклами води до 100% приходи за разработчиците, но не и за нас. Ние взимаме комисионна само, когато разработчикът таксува пари за доставката на даденото приложение или услуга до устройствата.

Всичко изглежда нормално, но все пак подбора на думите „Не правим пари от 84 процента от приложенията“ звучи повече в полза на Apple от колкото „взимаме 20% от всичко, което платените приложения изкарат на платформата ни чрез такса за теглене“.

Последното разбира се е пълно право на компанията, но се забелязва сериозна тенденция в представянето на приходите, която някои политици и анализатори считат като опит за манипулация на регулаторите и крайните потребители.

Как оценявате критиките срещу Apple по този въпрос – заслужени ли са, или не?

13
ДОБАВИ КОМЕНТАР

avatar
11 Коментари
2 Отговори на коментарите
0 Последователи
 
Коментарът с най-много реакции
Най-горещият коментар
  Абонирай се  
нови стари оценка
Извести ме за
Max
Max

Дори за публикуването на безплатните приложения разработчиците плащат по $99 на година

TQuartz
TQuartz

Tpъмп „oтĸpи“ зaвoд нa Аррlе, ĸoйтo paбoти oт 6 гoдини и… дopи нe e нa Аррlе

B Тwіttеr Дoнaлд Tpъмп нaпиca: „Днec oтвopиxмe вaжнa пpoизвoдcтвeнa бaзa нa Аррlе в Teĸcac, ĸoятo щe въpнe виcoĸoплaтeни paбoтни мecтa oбpaтнo в Aмepиĸa“.

Oт Nеw Yоrk Тіmеѕ излязoxa c oпpoвepжeниe чe в зaвoдa ce пpaвят пpoдyĸти зa Аррlе oт 2013 гoдинa и e coбcтвeнocт нa Flех, a нe нa Аррle.

TNT
TNT

не се наядоха на пари тия огризки ве…

Бахти
Бахти

ZombieLAND… Хак да им е!
За неосведомените – 1/3 от цената на у-вото е, за да НЕ може да бъде поправяно!
Елате ми ОФЦЕ по много!

Димитър
Димитър

Ремонтите на „Ябълките“ се изразяват в подмяна на компоненти, те абсолютно нищо не ремонтират.

жик-так
жик-так

е.. то за всички телефони е така, да си кажем. За старата ми китайка си купих от алито нов юсб но го дадох на сервиз да ми го подмени. Не си е нещо с което да се пробвам и да хабя нерви да правя 🙂 Сега за xiaomi-то… направо нов.. но не и огризка ест. Ще се чака нещо добро 5G

U4en
U4en

когато работниците ти в сервизите са некомпетентни фенбойчета с грамоти от клуба „мисленето убива“ и изкривен пин се ремонтира с подмяна на дънната платка – естествено, че цените са високи. само че тея цени се плащат от още по умствено изостанали клиенти. та как са на загуба – не е много ясно. за умопомрачителния хардуерен дизайн на някои аспекти от продуктите, гарантиращ непрекъснати посещения в сервизите пък въобще да не коментирам.

ohoh
ohoh

Чак ми стана мъчно за Apple…
Но не разбирам, след като „губят“ от ремонтите, защо не позволят на чужди сервизи да им ремонтират техниката и да си прехвърлят „загубите“ на тях?

дидот
дидот

Ами разбира се защото са загрижени за клиентите си :D!!! Да не би друг да им вземе парите

MasterYoda
MasterYoda

„…Кой нормален би си платил това?…“ – Нормален няма да да плати, ама ненормалници много….

Курти
Курти

Четейки тази статия,от която нищо ново не научих,се убедих колко много глупци има по света.Но компании като Ейпъл на това разчитат,да ти промият мозъка и да им станеш роб до живот.

the professor
the professor

логично е, че губят пари от поправки… по добре е потребителя да си купи нов айфон, вместо да оправя стария и да кара с него… вероятно и по тая причина дават 1 година гаранция на всички i-shit… но европейския съюз ги задължава да дават 2. така губят още повече пари…