Apple даде на ФБР достъп до iCloud акаунта на американски сенатор

3
680

Съобщава се, че агенти на ФБР са иззели мобилния телефон на американския сенатор Ричард Бър, председател на Комитета за разузнаване към Сената, в сряда, като част от разследване на борсовите сделки, които той е извършил преди пазарът да падне в условията на коронавирусната пандемия. За да получи достъп до данните в телефона на сенатора, ФБР първо са се обърнали към Apple, които са оказали съдействие, сочи журналистическия доклад на Los Angeles Times.

Наскоро агенцията връчи заповед на Apple за предоставяне на информацията от акаунта на Бър в iCloud, съобщават от The Times, позовавайки се вътрешна информация от служител на реда, който е пожелал да остане анонимен. Данните, които агентите на ФБР са получили от Apple, след това са били използвани като част от доказателствата, необходими по съдебното производство.

Apple не отговори на искането за коментар от CNET.

Във времевия интервал между края на месец януари и средата на февруари Бър и съпругата му са осъществили сделки на стойност между 600 000 и 1,7 милиона долара с акции в над 30 транзакции, според информация от CBS News. Много от търгуваните акции са в индустрии, които в последствие са силно засегнати от коноравирусната пандемия. Съобщава се, че ФБР разследва дали Бър е нарушил закон, въпрепятстващ членовете на Конгреса да търгуват с акции въз основа на информация, която получават от своята държавна работа, която не е достъпна за обществеността – мярка, която съществува в САЩ от десетилетия, за да попречи на информирани лица да трупат огромно финансово състояние на база информацията, която получават работейки за Държавната структура.

ФБР и говорител на кабинета на Бър също са отказали отговор на искането за коментар от CNET.

Въпреки това, Бър побърза публично да защити легитимността на транзакциите, като в сряда заяви, че разчита единствено на публични новинарски съобщения за осъществяването на своите борсови сделки. Той също така помоли Сенатската комисия по етика да преразгледа въпроса и да съобщи решението си с широката общественост.

Apple и „федералните“

В годините назад, ФБР са имали искания към Apple за получаване на достъп до информацията на смартфони iPhone и iCloud акаунти за разследвани лица, но калифорнийската компания винаги е отказвала подобни действия, понякога с много остра защита на личната неприкосновеност на потребителите. Това накара американския президент Доналд Тръмп едва през миналата година да внесе законопроект, който задължава американските технологични компании да дават всякаква информация, която ФБР и органите на реда поискат от тях. Изглежда сега Apple е променила позицията си и вече е склонна да отговаря на исканията на федералните агенти.

0 0 глас
Оценете статията
Абонирай се
Извести ме за
guest
3 Коментара
стари
нови оценка
Отзиви
Всички коментари