fbpx
0.3 C
София

Apple е изкупила акции за над 550 милиарда долара за последното десетилетие

Най-четени

Apple е отделила повече от 550 милиарда щатски долара за обратно изкупуване на собствените си акции през последното десетилетие. Тази сума е по-голяма от отделената от която и да било друга американска компания. Интересен факт е, че технологичният гигант продължава да изкупува обратно собствените си акции, дори с по-високи темпове, като не показва никакви индикации да планира да забави тази си практика.

Въпреки че финансовите пазари в момента се намират във всеобща рецесия, а котировките на Apple да бяха допълнително засегнати от затрудненото производство на най-новата линия флагмански смартфони на компанията, изглежда Apple се представя по-добре от която и да било друга технологична компания, като продължава да расте на фона на трудния тазгодишен мечи пазар. Солидните печалби и масивното обратно изкупуване на акции правят Apple атрактивна компания за инвеститорите в тези турбулентни времена.

„По този начин Apple изпраща силно послание към инвеститорите и анализаторите, гарантирайки акциите си със своеобразна форма на златен стандарт. Когато компанията премине един икономически цикъл и излезе с добри печалби от него, тя изкупува обратно немалка част от акциите си. Това е наистина силно послание към финансовия свят и мисля, че компанията няма да спре да прилага тази практика“, коментира Джийн Мънстър, собственик на компанията за рисков капитал Loup Ventures, който има 21-годишна кариера като финансов анализатор и е един от преките анализатори на Apple.

Обратното изкупуване на акции от страна на Apple не само е новина, която изпраща послание за увереност и благоприятно развитие, но и действително играе положителна роля върху отразяването на компанията от финансовите анализатори и нейните оценки по широк спектър от икономически показатели. Именно интензивното изкупуване на акции е една от причините, поради които анализаторите излязоха с добри прогнози за близкото бъдеще на компанията и не намалиха драстично очакванията си за бъдещия ѝ растеж на фона на по-слабите продажби. Очаква се следващият голям транш на обратно изкупуване на акции на Apple да бъде през месец април 2023 г.

Прогнозите на експертите за Apple остават положителни и по други причини – въпреки стагнацията, която изпитват всички икономики по света, търсенето на продукти като iPhone, MacBook, iMac и аксесоарите на Apple остава силно. Зад известното свиване на продажбите на компанията през последните месеци стоят по-скоро затруднения и забавяния в производството, които се дължат на локдауните в Китай, отколкото отслабване на потребителското търсене. Въпреки че тези производствените затруднения могат да доведат до краткосрочен удар върху приходите, анализаторите казват, че няма основания да се очакват по-дългосрочно влошаване на финансовите показатели на Apple.

Apple натрупа големи капитали в продължение на години по времето на съоснователя Стив Джобс, а настоящият главен изпълнителен директор Тим Кук работи върху различни стратегии за по-доброто им инвестиране и по-добрата възвръщаемост за акционерите. Компанията излезе от последното фискално тримесечие със 169 милиарда долара търгуеми ценни книжа, като стратегическата ѝ цел е в бъдеще в структурата на капитала ѝ да доминират нетните парични средства, както и да се върви в посока на намаляване на неизплатените задължения.

„Това обратно изкупуване и желанието за стопяване на неизплатените задължения е агресивен ход, който компанията направи през последното десетилетие. Смятам, че това е нещо, което Стив Джобс едва ли би направил. Тази политика се отплаща много добре на компанията и на нейните акционери, което е видимо за всички – акциите на Apple се представят наистина добре в рамките на последното десетилетие, което имаше много епизоди на трудности, несигурност и турбуленции“, допълва Мънстър.

Apple към момента е най-голямата компания в света с пазарна капитализация на стойност от 2,3 милиарда щатски долара. Само за изминалата година компанията е похарчила над 90 милиарда долара за обратно изкупуване на акции, която сума е приблизително равна на пазарната капитализация на компания като Citigroup Inc.

 Инвеститорите също харесват практиката за обратно изкупуване на акции от страна на Apple, тъй като намаляването на броя на акциите в обръщение осигурява повишаване на печалбата на акция. Обратното изкупуване може да донесе рискове, ако се окаже, че в момента, в който компанията извършва обратното изкупуване, цената на акциите е била надценена и това да генерира загуби. Apple обаче казва, че средната цена на акция, на която е изкупувала обратно  за цялото изминало десетилетие, е била 47 щатски долара, а текущата цена на акциите на компанията се движи около 144 щатски долара.

Apple всъщност е една от малкото огромни корпорации, които не инвестират капиталите си в придобиване на други компании. Инвеститорите и анализаторите смятат, че обратното изкупуване на акции от страна на Apple е добра стратегия за поддържане на непрекъснато висока възвращаемост. Потенциален риск, който би могъл да възникне за настоящото капиталово състояние на компанията, е насочването на повече ресурси към новата продуктова категория, към която Apple показа, че има силен интерес – автомобилостроенето. Това може да се окаже наистина капиталоемко начинание и да промени капиталовото състояние на корпорацията в следващите години.

Проучвания показват, че голяма част от влиятелните инвеститори на Apple всъщност нямат силен интерес към това в какво компанията влага капиталите си, стига да продължи да им носи високата възвращаемост, на която се радват през последното десетилетие.


Коментирайте статията в нашите Форуми. За да научите първи най-важното, харесайте страницата ни във Facebook, и ни последвайте в Telegram и Viber или изтеглете приложението на Kaldata.com за Android, iOS и Huawei!

Абонирай се
Извести ме за
guest

0 Коментара
Отзиви
Всички коментари

Нови ревюта

Подобни новини