Apple е купила мобилна социална мрежа

1
36

Корпорация Apple е купила компанията Color Labs, разработила мобилната социална мрежа Color. За сделката стана ясно от съдебен спор между съоснователите на придобитата компания.

Единият от тях, Adam Witherspoon, на 19 ноември е подал съдебен иск срещу настоящия директор на Color Labs – Bill Nguyen. В иска Witherspoon, който вече не работи в Color Labs, обвинява Nguyen в подтискане и унижаване на служителите.

Наред с другите неща, Witherspoon отбелязва, че основният продукт на Color Labs, социалната мрежа Color, се е „провалила“ на пазара и че „ключовите активи“ на дружеството са били продадени на Apple. Ищецът заявява, че Nguyen му е отказал възможността да отиде да работи в Apple заедно с другите служители на Color Labs, предлагайки му вместо това парична компенсация.

Слуховете за закупуване на Color Labs от компанията на Тим Кук се появиха за първи път в средата на октомври 2012 г., но така и не получиха официално потвърждение. Искът на Witherspoon е първият документ, в който се посочва, че сделката действително се е осъществила.

По данни на TechCrunch, покупката на Color Labs е струвала на Apple седем милиона долара, според други източници сумата е от 2 до 5 милиона. През 2010-2011 г. инвеститорите са вложили в компанията около четиридесет милиона долара.

Социалната мрежа Color, предназначена за споделяне на снимки, видео и текстови съобщения, е създадена през март 2011 г. Разработчиците са представили клиенти за Android и iOS, освен това приложение за работа с Color се появява и във Facebook .

Услугата не получава голяма популярност сред потребителите и през септември 2011 г. нейната аудитория наброява по-малко от сто хиляди души, въпреки факта, че приложенията и, веднага след представянето си, са изтеглени над един милион пъти. На 19 ноември на сайта на проекта се появи съобщение, че Color окончателно преустановява работа на 31 декември 2012.

0 0 глас
Оценете статията
Абонирай се
Извести ме за
guest
1 Коментар
стари
нови оценка
Отзиви
Всички коментари