Apple е помогнала на ФБР да проследи украинеца, управлявал най-големия в света торент-сайт

16
45

Вече разбрахме, че в Полша бе задържан украинеца Артьом Ваулин, заподозрян в притежанието и управлението на един от най-големите в света торент-тракери KickassTorrents, който неотдавна изпревари The Pirate Bay по предлаганите материали. Оказа се, че в това задържане Apple е изиграла немалка роля.

 

Срещу 30-годишния Ваулин от Харков вече е заведено съдебно дело, в което е фиксирана сумата от $1 милиард. На толкова оцениха собствениците на авторски права ущърба, нанесен от нелегалното разпространение на филми, музика и софтуер. Според следствието Ваулин не е действал сам, а под прикритието на местната украинска фиктивна компания Cryptoneat, сайтът на която сега е недостъпен. Сървърите на Cryptoneat са разхвърляни по целия свят, като един от тях бе открит в Чикаго.

Прокуратурата направи опит да пресметне доходите на KickassTorrents. Само от реклами годишният доход на сайта в рамките на $12,5-$22,5 милиона. Общият капитал на ресурса е над $54 милиона.

Ролята на Apple е следната: според публичните материали по делото, да се идентифицира личността на харковчанина е станало възможно, благодарение на информацията на Apple. Компанията е предоставила информация, че имейлът tirm@me.com се е използвал за транзакции в iTunes чрез точно определен IP адрес. Оказа се, че същият IP се използва и за логване на администратора на KickassTorrents във Facebook.

В торент-тракера вече се появи съобщение, че собственикът на проекта наистина е задържан, а някои домейни и банкови сметки са блокирани.

16
ДОБАВИ КОМЕНТАР

avatar
15 Коментари
1 Отговори на коментарите
1 Последователи
 
Коментарът с най-много реакции
Най-горещият коментар
1 Автори на коментарите
Ангер П. Автори на последните коментари
  Абонирай се  
нови стари оценка
Извести ме за
Greak
Greak

После Apple не продавали конфиденциални данни.. Да ама не. 🙂

Ангер П.
Ангер П.

Измамиха Apple като платиха стотинки за лична употреба а го пуснали безплатно в торента. ТВА КоОолко тъп трябва да си че да ги обвиняваш ? -> МНОГО. Оная история с терориста не ги засягаше пряко. Пореден ТЪП човек, неподготвен…

Muadib
Muadib

IP адреса не е конфиденциална информация! Аз незнам държава където това да е тайна. Доколко това е уличаваща информация, най-вероятно зависи от законодателството. При нас да не би да е по различно?

Semantic
Semantic

Защо реши че са продали данни?

Semantic
Semantic

Предполагам че разследващите са дали IP-то на Apple и са питали дали имат в логовете транзакции от него, и ако да – какви са данните на потребителя. Това е напълно законно в щатите стига да е придружено с прокурорска заповед, мисля че е така и у нас…Вече до колко ще издържи в съда това като доказателство е друг въпрос, IP-to не е ДНК 🙂

saentist
saentist

В Хамерика може да те глобят защото си си паркирал в гаража със задницата напред,
трябва ли и тука да се съобразяваме с това?
Следенето на чужди граждани от Хамериканска компания е нелегално по цял свят когато са извън камерика.

Muadib
Muadib

2.2 saentist

Хамериката най-вероятно си я виждал само през крив макарон… Личи си от написаното.

Azhen
Azhen

Май точно ти си я виждал през крив макарон защото истината е точно такава ,или освен ако си толкова заблуден да вярваш на това какво показват медиите … познавам Американци от доста различни щати на Америка и навсякъде е различно , някъде законите са много строги , някъде не толкова.

Azhen
Azhen

Защото е бизнес и съм сигурен че огризаните не малко пари са загубили от този тип и с радост са предоставили информацията на федералните.

Semantic
Semantic

Я пак да питам, как така са предоставили информацията срещу пари??? Логиката ти е изумителна!

Devastation
Devastation

Винаги съм твърдял, че тези от Apple са бавно развиващи защо не помислят за хората който не могат / нямат възможност да си купят игрите +тва тези който ги теглят ги играят оффлайн !